28 Aralık 2012 Cuma

York Gezisi

Merhaba. York gezi rehberine hoş geldiniz. Eğer bir önceki Newcastle Gezisi yazımı okuduysanız, geziden dönüş yolunda olduğumuzu, Edinburgh'tan yola çıkıp, Newcastle'a geldiğimizi ve gece burada konaklayıp sabah erkenden York'a doğru yola çıkacağımızı da biliyor olmalısınız.


Evet, gece Newcastle'de konakladıktan sonra sabah erkenden York'a doğru yola koyulduk. York İngiltere'nin en çok turist çeken şehirlerinin başında gelmekte. Etrafı kale duvarları ile çevrili, buram buram tarih kokan küçük bir şehir. Hatta Bizim Türkiye'deki standartlara göre büyük bir ilçe de denilebilir. York'a vardığımızda klasik bir İngiliz havası bizi bekliyordu. Zaman zaman açan, ama her an yağmur yağacakmış gibi de duran bir hava. Tahmin ettiğimiz üzere yer yer güneş, yer yer yağmur, hatta yer yer sağanak yağış altında gezimizi tamamladık.

Güzel bir gezi oldu, ama eminim tamamen güneşli bir hava da York'u gezmenin tadına doyum olmaz. Şehir zaten açık hava müzesi gibi, kendini kapalı müzelere hapsetmeye hiç gerek yok. Sokakları gezin, bir müze gezmiş kadar olursunuz.

Gelelim gezi rehberimize... Benim gezi öncesi yapmış olduğum hazırlık üzere, gezilebilecek yerler arasına aşağıdaki yerleri listelemiştim. Biz bu yerlerin çoğunu gezdik. Ama şunu tekrar etmeliyim ki York gezisi esnasında kendinizi kapalı mekanlara hapsetmeyin, açık alanlarda dolaşın ve şehrin tarih kokan havasını teneffüs etmeye bakın.


YORK GEZİ REHBERİ
YER ADRES TÜR AÇIKLAMA
Tourism Office 1 Museum Street, YO1 7DT Office
National Railway Museum* Leeman Road, YO26 4XJ Museum
York City Walls* YO1 7HB, England Explore
Holy Trinity Church* 70 Goodramgate, YO1 7LF Abbey
Museum Gardens Museum St., YO1 7FR Museum
The Shambles* Shambles, City Centre, YO1 7LZ Heritage Tarihi bir sokak. 
Castle Howard Y060 7DA Heritage Şehir dışında
York Minster* Deangate, YO1 7HH Abbey £9 + £6 (for tower)
York Castle Museum Eye of York, YO1 9RY Museum £8.5
Eden Camp Malton, YO17 6RT, England Museum £6 - Şehir dışında
Dean's Park* Minster Yard, England Park
Ampleforth Abbey Ampleforth College, YO62 4EY Abbey Şehir dışında 
St. Mary's Abbey Museum Gardens, YO1 7FR Abbey
York Railway Station* Station Rd, YO24 1AB, England Heritage
Cliffords Tower* Tower St, YO1 9RY, England Castle £3.5 
Yorkshire Museum Museum St., YO1 7FR Museum
Jorvik Viking Centre Coppergate, York, YO1 9WT Museum £9.25 
City Of York Council  Marygate, Frederic St, YO30 7DT £11 / MAX
NCP Car Park York Stonebow, YO1 7NP £7.70 / 24 HOURS
APCOA Car Park Leeman Road, YO26 4XJ £7 / 24 HOURS
36 Picadilly Car Park 36 Picadilly, YO1 TU £6 / 24 hours

(*'lı yerler görmenizi muhakkak tavsiye ettiğim yerler)

Geziye başlamadan önce bir haritaya ihtiyacınız olacak. Her ne kadar şehir küçükte olsa, gezilecek yerleri planlamak için bir haritaya bakmak iyi fikir olabilir. Böylelikle gereksiz yol yürümenin önüne geçmiş olursunuz. Geziye bir gün ayırdığınızı varsayıyorum. Bu nedenle planlı olmak size zaman kazandıracaktır. Çünkü gezecek çok yeriniz var :)

York City Walls
Geziye York City Walls'tan (şehrin etrafını saran kale duvarları) başlamak iyi bir fikir olabilir. Böylelikle biraz yukarıdan şehri görme ve tanıma fırsatını elde edersiniz. Sonrasında yukarıda "*" işareti ile belirttiğim yerleri muhakkak görmelisiniz.

Bunlardan sırayla bahsetmem gerekirse,

National Railway Museum; isminden de anlaşılacağı gibi, İngiltere'de tren yollarının tarihi gelişiminden bahsediyor. Ben çok beğendim, sizin de muhakkak gezmenizi tavsiye edeceğim bir müze. Sadece tren yolu ulaşımı ve trenler üzerine olan bir müzeyi bile devasa ve ilgi çekici hale getirmişler. Bu müzede müzecilik adına çıkarılacak çok dersler mevcut.

Cliffords Tower
Onun dışında Holy Trinity Church 15.y.y.'dan kalma küçük tarihi bir kilise. Her halinden tarihi bir havası olduğu hissediliyor, uğranılabilir.

The Shambles York'un merkezinde tarihi bir sokak. İçinde çok çeşitli dükkanlar, restoranlar, turistler için ilgi çekici mekanlar bulunmakta. Şehrin havasını teneffüs etmek için güzel bir yer.

York Minster; tarihi bir kilise. Kuzey Avrupa'nın en büyük katedrallerinden biri olduğu söyleniyor. Biz tüm İngiltere gezimiz boyunca her şehirde katedral görmekten gına geldiği için bunun içine girmedik. Para meselesi de bunda etkili olmadı desem yalan değil yani :) Dışı da gayet ilgi çekiciydi. İçi hakkında bir malumatım ise ne yazık ki yok. Ayrıca buraya gelmişken York Minster'in hemen yanındaki Dean's Park'a da muhakkak uğrayın. Küçük bir park ama güzel bir havası var.

York Train Station
Onun dışında tarihi yer kategorisine girer mi pek emin değilim ama York Railway Station (York Tren İstasyonu) da görülmeye değer yerleden birisi. Güzel bir mimarisi ve buranın bile tarihi bir havası var.

Son olarak York'la alakalı karpostallar da sıkça göreceğiniz üzere Cliffords Tower'da York'ta muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerleden birisi. Değişik bir mimariye sahip bu küçük kale çok sayıda turistin ilgisini çekmekte.

Evet, tüm bu yukarıdakilerin haricinde gezilecek yerler olarak size York'un sokaklarının gezmenizi öneriyorum. Muhakkak anlatmayı atladığım yerler olmuştur, muhakkak gezmediğimiz yerler de olmuştur. Bizler yarı güneşli, yarı yağmurlu bir havanın altında gezimizi tamamlamaya çalıştık. Çok zevkli bir gezi idi. Umarım sizlerde güzel bir günde güzel bir gezi geçirme şansına sahip olursunuz.

Son olarak York'ta rastladığım bana ilginç gelen bir tesadüf ile yazıyı tamamlayacağım. Sabah York'a vardığımızda ilk olarak turizm bürosunu ararken kapalı bir seyyar satıcı büfesine denk geldik. Üzerinde "İzmir Kumru" yazıyordu. Benim memleketimin İzmir olması, diğer arkadaşların da Türke ait bir büfe olması hasebiyle çok ilgimizi çekti. Turizm ofisine uğrayıp haritalarımızı aldıktan sonra dönüş yolunda büfenin açılmış olduğunu gördük. York'ta yaşayan İzmir'li bir gurbetçi vatandaşımız, bu büfeyi açmış, turistlere kumru (İzmir şehrine has, içinde sucuk, sosis, salam ve kaşar peyniri bulunan bir tür sandvich)  yapıp satıyor. Hatta bize bundan önce Mersin tantunisi yaptığını da anlattı. Ben daha önce İzmir kumrunun tadına varmış biri olarak, diğer arkadaşlara da tavsiyem ile güzel bir kumru ziyafeti çektik. Hatta daha önce kumru yememiş kimi arkadaşlar dayanamayıp ikincisini de yediler :) Kumru ziyafeti, güzel bir muhabbet, üstüne de Türk çayı güzel bir başlangıcı oldu bizim gezi için. Sizler de muhakkka gittiğiniz yerlerde bizlerden birilerine rastlayacaksınız. Türkler yurt dışında her yerde mevcut ve genellikle gıda sektöründe iş yapmaktalar. Bu ise bazen böyle güzel fırsatlara olanak sağlamakta. Ben York'ta yediğim kumruyu da bu güzel hatıralarım arasına yazdım ve bir de fotoğrafladım :)

Benden bu kadar, inşallah verimli bir yazı olmuştur. York İngiltere'de gitmenizi tavsiye edeceğim şehirlerin başında gelmekte. Fırsatınız varsa değerlendirin derim...

Saygı ve selamlarımla...


(Bu gezi Temmuz 2012 tarihinde yapılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder