20 Aralık 2012 Perşembe

Manchester Gezisi

Uzun bir aradan sonra herkese tekrar merhaba. Christmas tatilinin yaklaştığı şu günlerde boş vakitlerimi fırsat bilerek yarım kalan gezi rehberini tamamlamaya karar verdim. Hatırlarsanız bir önceki "Liverpool Gezisi" yazımda, yaz dönemi arkadaşlarla geniş çaplı bir İngiltere gezisi yaptığımızdan bahsetmiş ve bunu bir yazı dizisi halinde yayınlayacağımı söylemiştim. Nihayet bilgisayarımın başına oturdum ve bu yazı dizisini tamamlamaya karar verdim. Liverpool ile başlayan ve Leeds ile bitecek bir yazı dizisi...


Biz gezi ayağının ilk günü Liverpool'u gezip konaklama için gece Manchester'e gitmiştik. Böylelikle sabah ayrıca Manchester'e ulaşmak için ayrıca zaman harcamayacaktık. Gecemizi Manchester'de geçirdikten sonra sabah çokta erken sayılmayacak bir saatte kalktık ve geziye başladık. Yarım günden biraz fazla bir zaman içinde de Manchester'de önceden planladığımız yerleri gezmeyi başardık. Gerçi buna sebep olarak Manchester'de gezmeye değecek çok fazla bir şey bulamadık desem, bilmiyorum şehre ayıp etmiş olur muyum? Ama sizler tahminim kapsamlı bir gezi planı ile şehri gezmeyi bir gün içinde bitirebilirsiniz.

Manchester; liman kenti olan Liverpool'un doğusunda ve Liverpool'a yaklaşık 35 mil mesafede futbol takımları ile ünlü bir şehir. Manchester denildiğinde herhalde aklınıza ilk gelen iki ünlü futbol takımı Manchester United ve Manchester City olacaktır. Bunlar da olmasa şehri ünlü yapacak ne var açıkçası ben pek bilemedim. Neyse şehir hakkında daha fazla negatif yorum katmadan gezilebilecek yerlerin listesini aşağıda sizlerle paylaşıyorum :)

Bizim gezimiz, biraz programımızın yoğunluğuna ve biraz da gezi arkadaşlarımın ilgisine yönelik sınırlı bir gezi oldu. Aşağıdaki listenin tamamını gezmedik. Onun için sadece gezdiğimiz yerlere ait birkaç yorumda bulunup yazıyı tamamlayacağım.


MANCHESTER GEZİ REHBERİ
YER ADRES TÜR AÇIKLAMA
Tourism Office Piccadilly Plaza, Portland St, M1 4AJ Office  10:00am
John Rylands Library* 150 Deansgate Heritage
Imperial War Museum Trafford Whorf, M17 1TE Museum
Museum of Science and Endusrty* Liverpool Road, M3 4FP Museum
Manchester Museum The University of Manchester, M13 9PL Museum
Town Hall* Lloyds St, M60 2LA Explore
Manchester Cathedral Victoria St, M3 1SX Abbey
People History Museum Bridge St., M3 3ER Museum
Heaton Park --- Park
Manchester United Stadium Sir Matt Busby Way, M16 0RA Explore 13 GBP
Albert Square  --- Explore
National Football Museum Cathedral Gardens, M4 3BG Museum



Town Centre Car Park 75 Dale St, M1 2EQ Car Park 4.5 GBP/DAY

(* işaretli yerler görmenizi tavsiye ettiğim yerler)

John Rylands Library
Öncelikle her zaman yaptığımız gibi arabamızı şehir merkezinde yukarıda adresini vermiş olduğum araba parkına park edip, turizm ofisinin yolunu tuttuk. Saatimiz 9:30 u gösteriyordu ve turizm ofisi hala açılmamıştı. Birden aklıma İngiltere turizm ofislerinin çoğunun saat 10:00'da açıldığı geldi, tedbirsiz yakalanmıştık. Biz de yarım saat kadar ofisin açılmasını bekledik. Neyse turizm ofisinden Manchester şehir haritasını aldıktan sonra listemizin ilk başında bulunan John Rylands Library'ye doğru yola koyulduk. Burası isminden de anlaşılacağı üzere bir kütüphane. Ama sadece bir kütüphane değil, tarihi binası ve içindeki eski eserleri ile ünlenmiş bir kütüphane. Ama itiraf etmeliyim ki "Tripadvisor" sitesinde Manchester'de gezilecek yerler listesinde ilk sıraya yerleşecek kadar niye ünlü biz anlayamadık. Ama iç yapısı ve mimarisi ile gezmeyi hak ediyor doğrusu.

Görevli, buharlı motorun çalışma prensibini anlatıyor-MOSI
Kısa bir süre kütüphaneyi gezdikten sonra yolumuz tüm gezi arkadaşlarımın ilgisini çekecek çekilde Museum of Science and Endustry (MOSI) ye düştü. Yani bilim ve endüstri müzesi. Burası gerçekten Manchester gezi planı içinde olması gereken, ilginizi çekebilecek bir müze. İçi, birbirinden bağımsız bir çok bilim ve endüstri dalını anlatacak şekilde, büyük hangar şekilde binalarda sergilenmiş eserlerden oluşuyor. Burada 1800-1900'lü yıllardaki sanayi devriminin teknolojik çalışmalarını gördükçe İngiltere'nin nasıl dünya devlerinden biri haline geldiğini daha iyi anlıyorsunuz. Çalışmışlar, çalıştırmışlar. Hatta bunun için çoğunlukla kendilerini de değil, sömürge ülkelerinden getirdikleri işçileri kullanmışlar :( Şimdi de bu müzelerde geleceğin nesilleri olan çocuklarına bilim ve sanayi devrimlerini anlatıp onlara bilim sevgisini aşılamaya çalışıyorlar.

Ben bu ülkede anladım ki müzecilik, sadece toprağın altından bulduğun tarihi eserleri sergilemekten ibaret değildir. Sanayi ve bilim yolunda yapmış olduğun çalışma ve devrimleri sergilemekte geleceğe dair yapacağın yeni çalışmaların en büyük ateşleyicisi ve yol göstericisidir. Tabii ki eğer böyle çalışmaların varsa :)

Herneyse iki kapalı mekan gezdikten sonra biraz dışarıda gezmek iyi olur düşüncesiyle bir şehir turu yaptık. Bu arada dış mekanlar Town Hall, Albert Square, Manchester Cathedral gibi Manchester'in kimi ünlü meydanlarını ve katedralini de görmüş olduk. Aynı gün içinde Lake District'e de gitme planımız olduğundan diğer müzeleri görmeden doğruca Manchester United stadyumunun yolunu tuttuk.

Manchester United stadyumu, yani futbolseverlerin bildiği adıyla  "Old Trafford" şehir merkezinin oldukça dışında, yürüme ile gitmek pek mümkün değil. Bu nedenle Old Trafford'a gidecek olanların gezi planlarına ulaşım planını da eklemeleri faydalı olacaktır. Biz arabamız ile gittik ve stada yakın bir yerde park yeri bulup arabamızı park ettik. Bu ziyaret esnasında tavsiyem eğer gerçek bir Manchester United hayranı iseniz  "Manchester United Stadium Tour" a katılmalısınız. Bu turda Old Trafford sahasını, soyunma odalarını ve Manchester United müzesini gezdiriyorlar. Ücreti 2012 Temmuz ayı için 13 paund idi. Bizim grupta belki gerçek anlamda Manchester United hayranı olmadığı için bu tura katılmadık veya katılamadık :) Aslında şunu da belirtmeliyim ki bu tura katılmanız için gelmeden önce Manchester United web sitesinden tur için rezervasyon yaptırmış olmanız gerekiyor. Çünkü rehber eşliğinde yapılan ve yaklaşık (stadyum+müze) iki saat türen bu tur için gün içinde belli ziyaret aralıkları var. Biz geziye başlamadan bir hafta önce randevu aralığına baktığımızda -tatil günü olmasının ne kadar etkisi var bilemem ama- Pazar günü için tüm saatler dolu görünüyordu. Eğer bu tura katılmadıysanız yapacağınız; stadın dışında çektireceğiniz birkaç hatıra fotoğrafı ve stadın hemen altındaki satış mağazasından orjinal Manchester United ürünleri satın almak olacaktır. Bunlar da bizim için gayet yeterli idi :)

Old Trafford
Evet Old Trafford'u ziyaret edip, dışında birkaç fotoğraf çektirip, sonra da birkaç hatıralık aldıktan sonra bizim Manchester United gezimiz sona ermiş oldu. Gezinin öğleden sonraki kısmında da, planımız dahilinde Lake District'e doğru yol almaya koyulduk.

Yazının sonuna gelmişken Manchester hakkında söylenecek ne aklında kaldı deseniz çok söyleyecek bir şey bulamıyorum açıkçası. Belki güzel bir müze (MOSI), geniş bir shopping centre, belki Old Trafford... Dahası yok. İlle de gezilecek yerler listesine alınacak bir şehir değil bana göre. Bu arada dikkatimi çeken bir diğer şey ise Manchester'de tahmin ettiğimden daha fazla müslüman yaşadığı oldu. Liverpool tam bir İngiliz kenti havasını andırırken Manchester'da cami minaresi bile gördük :)

Manchester ile ilgili benden bu kadar. Bir sonraki yazımda da size Lake District (Göller Gölgesi)'ni anlatacağım. Yani şimdiye kadar benim gördüğüm  İngiltere'nin en güzel bölgesini...

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle..

Sağlıcakla kalın...


(Bu gezi Temmuz 2012 tarihinde yapılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder