21 Aralık 2012 Cuma

Glasgow Gezisi

Herkese tekrardan merhaba. Hızlı bir yazı dizisine başlamış bulunmaktayım. Manchester ve Lake District gezi yazılarından sonra size gezimizin Glasgow ayağından bahsedeceğim. Umarım verimli bir yazı olur.

Gezimizin Glasgow ve Edinburg kısımları aslında bir nevi İskoçya gezisi kapsamında değerlendirilebilir. Çünkü Lake District'in biraz yukarısından itibaren İskoçya toprağına adım atmış sayılıyorsunuz.


Aslında gezinin bu kısmına geldiğimizde biraz İngiltere'nin etnik yapısından bahsetmekte fayda var. Bizim tek bir isimle andığımız İngiltere toprakları; United Kingdom (Birleşik Krallık) ismiyle anılıyor ve bu isim dört bölgenin birleşimini ifade ediyor. Bunların üçü ada üzerinde yer alan; Great Britain(Büyük Britanya); yani England(İngiltere), Scotland(İskoçya) ve Wales (Galler), diğeri ise Northern Ireland(Kuzey İrlanda) bölgesi. Hepsi de temelde kendilerine ait meclisleri ve yönetim biçimleri olan ama gerçekte kraliçeye bağlı topluluklardır. Bunlar arasında sınırlar harita üzerinde vardır ama gerçekte yoktur. Sadece diğerinin toprağına girerken bir "hoşgeldiniz" yazısı ile diğer toprağa geçtiğinizi anlarsınız. İşte adanın kuzey toprakları ise İskoçya toprağıdır. İskoçya'nın Glasgow şehri ise benim aklıma eski Galatasaraylı futbolcu Tugay Kerimoğlu'nun transfer olduğu Glasgow Rangers takımı ile kazınmıştır.

Her neyse bu kadar bilgiyi verdikten sonra bizim geziye geri dönelim. Bizim Glasgow maceramız Lake District yolculuğunun sonunda, gecenin geç bir saatinde Glasgow'a varmamızla başladı. Sabah erken kalkıp geziye başlayacağımız için hemen konaklayacağımız yere gidip dinlenmeye çekildik.

Sabah kalktığımızda ise bir İskoçya süprizi bizi bekliyordu. "Yağmur". Aslında İskoçya'ya gelen herkesin beklemesi gereken bir süpriz bu. Yağmadığı gün var mı ki acaba, gerçekten merak ediyorum. Bizim Glasgow ve Edinburgh gezimiz de oldukça ıslak geçti :)

Sabahın yağmurla başlaması nedeniyle bizde geziye kapalı alanlardan başlamayı tercih ettik ve gezi planımızın ilk sıralarında yer alan Glasgow Üniversitesi ile geziye başladık. Glasgow Üniversitesi İngiltere'nin sayılı başarılı üniversitelerinden biri olmasının yanında oldukça tarihi ve etkileyici bir binaya sahip. Biz üniversiteyi gezme konusunda izin alıp almamamız gerektiğini bilemediğimiz için öğrenci gibi davranıp içeri girmeyi tercih ettik. Girişteki görevli de sağolsun hiçbir şey sormadı :)

Üniversite içinde biraz turladıktan ve fotoğraf çektikten sonra -ki büyük teknolojik bir kampüs beklemeyin, tarihi devasa kilise gibi bir bina- yağmurun devam etmesi sebebi ile diğer bir kapalı alan olan Kelvingrove Art Gallery And Museum'un yolunu tuttuk. İkisi arası mesafe aslında yürüme ile 10 dakika mesafede ama biz hava yağmurlu olduğu için tüm yolculuğumuz esnasında araba kullandık. Bu müze de oldukça ilgi çekici bir sanat ve bilim müzesi idi.

Gezinin bundan sonraki kısmında biraz şehir merkezi turu bize fazlasıyla yetti diyebilirim. Sonrası ver elini Edinburg...

Kelvingrove Art Gallery And Museum
Aşağıda liste halinde paylaştığım yerler Glasgow'da görülebilecek yerler listesi. University of Glasgow ve Kelvingrove Art Gallery ve Museum'dan yukarıda kısaca bahsettim. Diğer iki müze Hunterian Museum ve Riverside Museum'u gezmedik. Hunterian Museum Glasgow Üniversite binası içinde idi, ama (Pazartesi günü) ziyarete kapalıydı, diğer müze de açıkçası ilgimizi çekmedi. Bundan dolayı onlar hakkında fikir beyan etmeyeceğim. Onun dışındaki listedeki yerlerin hepsi, şehir merkezinde birbiririne yakın mesafede bulunan yerler. Biz hava oldukça yağmurlu olduğu için bu yerleri biraz hızlıca gezdik :)

Ama kısaca bahsetmem gerekirse;

City Chamber; tarihi belediye binası
George Square; belediye binasının önündeki geniş meydan
City Hall; çeşitli etkinliklerin yapıldığı tarihi bir bina
Buchanan Street; ünlü alışveriş mağazalarının olduğu her daim hareketli bir cadde.

Siz zevkinize ve vaktinize göre istediğiniz yerleri gezmeye vakit ayırın. Tabii ki bir de İskoçya'da olduğunuzu göz önünde bulundurarak yağmura göre...

GLASGOW GEZİ REHBERİ
YER ADRES TÜR
Kelvingrove Art Gallery and Museum Argyle Street, Glasgow G3 8AG Museum
University of Glasgow University Ave. | West End, Glasgow G12 8QQ Historic place
Hunterian Museum Glasgow University | Kelvingrove Museum
City Chambers 80 George Square, Glasgow G2 1DU Explore
Glasgow Cathedral Castle Street, Glasgow G4 0RH Heritage
Buchanan Street Buchanan Street Points of Interest
George Square George and St. Vincent Sts. Explore
City Hall Candleriggs, Glasgow G1 1NP Explore
Riverside Museum 100 Pointhouse Place, Glasgow, G3 8RS Museum
City Parking Dundasvale, Glenmavis St, G4 0SY Car Park
City Parking Cambridge St, Cowcaddens Rd, G3 6RU Car Park


Evet geldik bir gezi rehberinin daha sonuna. Glasgow gerçekten büyük ve güzel bir şehir. Ümit ederim sizler güzel bir havaya denk gelirsiniz de istediğiniz gibi tüm gezi alanlarını gezebilirsiniz.

Bizim bir sonraki durağımız ise Edinburg. Orada görüşmek dileğiyle...

Sağlıcakla kalın.


(Bu gezi Temmuz 2012 tarihinde yapılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder