21 Nisan 2012 Cumartesi

Roma Gezi Rehberi

Merhaba değerli ziyaretçiler. Uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yılın ilk gezisini yapmış bulunmaktayım. Çevremde birçok arkadaşımla konuşuyorum da hepsi de çok iyi gezdiğimi söylüyorlar. Bende onlara bunun iki sebebini söylüyorum. Birincisi ve en önemlisi; gezmeyi çok seviyorum, ikincisi ise fırsatları kaçırmıyorum. İnsan hayatı pişmanlıklar ve kaçırılan fırsatlarla doludur. Benim hayatımda da bu tür keşkeler çoktur ama herhalde gezme konusunda aynı şeyi söyleyemem :)


Peki bu gezi nereden çıktı derseniz. Roma eşimle gitmek istediğimiz bir yerdi. Easter tatilinde bir sınav başvurusu nedeniyle eşimin Türkiye'ye gitmesi gerekti. Ben de tatili fırsat bilip, eşimle birlikte gitmeye karar verdim. İngiltere-Türkiye biletleri pahalıydı. Eşim Roma'ya ne zaman gideriz diye sorunca, aklıma aktarmalı gitmek geldi. Roma'ya ucuz bir havayolundan(Ryanair) bilet buldum, oradan Türkiye'ye Pegasus'tan uygun bilet buldum. Lateroom'dan da 2 gecelik bir Bed&Breakfast ayarlayınca, alın size 2 gece 3 günlük Roma tatili :) Uçak bileti hemen hemen aynı fiyata geldi, üstüne uygun fiyata kalacak yer ayarlayınca bizim Roma gezisi de aradan çıkmış oldu. Herkes belki bizimle aynı durumda değildir ama insan gezmeyi seviyorsa her durumda kendine bir fırsat çıkarabilir. Yurtiçi veya yurtdışı..Yeter ki istesin..

Neyse geleyim gezinin özetine.. Roma Gezisi'ni yapmadan önce internetten bol miktarda araştırma yaptım ve gezi sitelerinde bol miktarda Roma Gezi Rehberi buldum. Ve bu rehberlerin çoğunluğu Türkçe idi. Bu konuda internet vesilesiyle gezi izlenimlerini paylaşanlara buradan teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Sizlerde böyle bir geziye çıkacaksanız muhakkak farklı sitelerden gezi rehberlerini incelemeyi ihmal etmeyin.

İtalya'ya geziye gidenler genelde tüm bir İtalya turu olarak Roma ve diğer şehirlerini gezmeye gelirler ve planlarını buna göre yaparlar. Ben zaman kısıtlı bir gezi yaptığım için sadece Roma'da bulundum ve diğer şehirleri gezmeyi ileri de bir tarihe bıraktım :)

Gezinin başlangıcına gelirsek; ilk önce bahsetmem gereken şey havalimanları olacak. Roma'da iki tane havalimanı bulunmakta. Bunlardan bir tanesi ve aynı zamanda en büyüğü Fiumicino, diğeri ise ucuz havayolu şirketlerinin indiği nispeten daha küçük olan Ciampino havalimanı. Bunlardan hangisine inecek olursanız olun şehire gelmenin en kolay yolu şehir merkezine(termini tren istasyonu) getiren otobüslere binmek. Bu işi yapan birçok otobüs firması var ve aralarında rekabetten dolayı fiyatları değişiklik göstermekte. Bu nedenle eğer şehir merkezine gelmek veya havalimanına geri dönmek için otobüsleri kullanmayı düşünüyorsanız gitmeden önce muhakkak internetten fiyat incelemesi yapın. Nisan 2012 fiyatları tek yön 4-6 Euro arasında değişiyordu. Ciampino'dan şehir merkezi 40 dakika, Fiumicino'dan şehir merkezi 55 dakika sürmekte. Başlıca otobüs firmaları olarak da Terravision Bus, Sit Bus Shuttle otobüs firmaları sayılabilir. Tren yolunu kullanmak isterseniz Fiumicino Airport'ta giden Leanorda Express hızlı treni mevcut. Bu tren Termini istasyonunda, 24 nolu perondan, her yarım saatte bir hareket etmekte ve yolculuk takriben 30-35 dakika sürmekte. Daha hızlı ve daha sık aralıklarla olduğu için fiyatı otobüse nazaran daha pahalı (Nisan 2012 - 14 Euro). Ciampino havalimanına ise tren ulaşımı bulunmamakta. Son olarak havalimanı şehir ulaşımı için taksi kullanmak isterseniz her iki havalimanından da şehir merkezine 40 Euro sabit fiyat ile gelme imkanına sahipsiniz.

Havalimanına indiniz, trene veya otobüse bindiniz, ineceğiniz yer mutlaka Roma Termini istasyonu olacak. Bu ismi aklınızda tutsanız iyi olur, çünkü birçok yere giderken bu istasyonu kullanacaksınız. Bu Roma'nın merkez tren istasyonu, şehirlerarası ve şehiriçi ulaşımın kalbi durumunda. Avrupa'da birçok büyük başkentte merkez tren istasyonlarını görmüş biri olarak tahminimden daha büyük bulduğumu söyleyebilirim. İçinde turizm ofisi, restaurantlar-kafeler ve geç saatlere kadar açık büyük sayılabilecek bir market(alt katta) bulunmakta. Çevresinde de havalimanı ulaşımı sağlayan otobüslerin kalkış noktaları ve şehir içi otobüslerin kalkış durakları mevcut. Ayrıca tarihi şehre yürünebilecek kadar yakın mesafede. Bu nedenle mümkünse otelinizi Termini istasyonuna yakın bir yerden tutmanızı tavsiye edebilirim. Bu sayede ulaşım konusunda zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Bizde Termini tren istasyonuna gelince hemen eşyalarımızı otele bırakıp Termini tren istasyonuna döndük. Amacımız buradan bir Roma Pass satın alıp gezimize başlamaktı. Tabii ki burada durup size Roma Pass'ın ne olduğunu anlatmam lazım. Roma Pass turistler için hazırlanmış bir gezi paketi olup, içinde iki tane müzeye ücretsiz girişi ve üç gün boyunca Roma içi tüm ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanmanızı sağlayan bir kart. Ayrıca kimi müze ve mekanlara da indirimli girmenizi sağlıyor. Bu kartı ilk kullandığınızda (otobüs veya müze) aktif hale geliyor ve o gün dahil üç gün boyunca kullanıma açık oluyor. Burada dikkat etmenizi önereceğim önemli bir nokta ise kartı aktif ettiğiniz saat kullanım başlangıcı olmuyor, o günün tamamını kapsıyor. Yani mesela kartı akşam vakti veya gece yarısından önce okutursanız o günü boşa harcamak gibi bir şanssızlıkla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu paketin içinde bir Roma rehberi, Roma şehir içi haritası ve Roma Pass kartı bulunmakta. Fiyatı Ocak 2012'den sonra geçerli olmak üzere 30 Euro idi. Bu kartı size özellikle tavsiye edebilirim. Kesinlikle zararlı çıkmazsınız. En güzel yanı ise Colesseo gibi tarihi mekanlara girerken oluşan çook uzun kuyrukları bu kart ile atlayarak geçebiliyorsunuz. Sırf bunun için almaya bile değer. Onun dışında iki müze için toplamda ortalama 20 Euro vereceğinizi hesap ettiğinizde, geriye kalan 10 Euro ile ulaşım masraflarını kolayca amorti edebilirsiniz. Aslında benim baktığım gezi rehberlerinde fiyatının 25 Euro olduğu yazıyordu, sonra sitesinden fiyatının Ocak 2012 ayından itibaren 30 Euro olduğunu gördüm. Herhalde adamlar da fazla kazanamadıklarını düşünmüş olmalılar ki fiyatına 5 Euro zam yapmışlar. Ben bu zamma rağmen Roma Pass'ı size kesinlikle tavsiye ediyorum.

Unutmadan yazayım, biz Termini tren istayonunda turizm ofisini bulmakta bayağı zorlandık, çok büyük bir istasyon, en merkezinde olması gereken turizm istasyonu biraz kenarda kalmış. Bulmak için 24 nolu peronu bulup ileriye doğru ilerleyin, bayağı bir mesafe yürüdükten sonra sağ tarafta turizm ofisini bulabilirsiniz. Bu iyiliğimi de unutmayın :)

Gelelim ulaşım meselesine. Şehri tanımak için gideceğiniz yere otobüs ile gitmek iyi bir seçim olabilir. Termini tren istasyonunun dış tarafında bulunan otobüs duraklarında aradığınız otobüsü bulabilirsiniz. Gideceğiniz yere hangi otobüs-metro veya tramvayın gittiğini bulmak için Roma Pass ile verilen Roma haritasının arkasındaki rehberde gideceğiniz yeri bulun, orada kullanabileceğiniz ulaşım imkanlarının listesini bulabilirsiniz. Bu konuda İtalyanları tebrik ettim, çünkü yabancı bir şehirde en büyük sorunlardan biri gideceğiniz yerin adını bilmek ama nasıl gideceğinizi bilmemektir. Bu sorunu haritanın arkasına bir ulaşım rehberi koyarak çok güzel çözmüşler.

Bu arada tüm Roma rehberlerinde gördüğüm bir notu sizlerle paylaşayım. Tarihi şehri tanımak adına 64 nolu otobüsü kullanmak iyi bir tercih, denedim ve gördüm :) Turistlerin çokça kullandığı bu otobüs hemen hemen tüm turistik mekanlardan geçmekte. Buna karşılık daima kalabalık olan bu otobüste cepçilere dikkat etmek lazım. Sonuçta turist dolu bir otobüs hırsızlar için bulunmaz bir nimet. Roma'da turizm konusunda -ne yazık ki- İstanbul gibi hırsızlık olaylarıyla ünlenmiş bir şehir. Dikkatli olmakta fayda var. Youtube'de yabancı bir haber kanalının hırsızlık konusunda turistleri uyaran videosunu izlediğim de gördüm ki, yöntemlerin hepsi bizim İstanbul'dan bildiğimiz klasik hırsızlık metodları. Biz millet olarak alışığız tüm yöntemlere ama siz yine de tedbiri elden bırakmayın :)

Roma'da kullanacağınız otobüs dışında metro ve tramvay hatları da bulunmakta. Otobüs dışında sıkça kullanabileceğiniz bir seçenek olan metro ise iki hattan oluşuyor. A (Kırmızı Hat) ve B (Mavi Hat). Bu hatların kesiştiği nokta ise tarihi Termini istasyonu. Ancak bu hatlar bir çok yerde tarihi şehrin yakınına uğramamakta. Colesseo'ya giden metro dışında yakın mesafede kullanabileceğiniz bir metro durağı yok. Bu bir dezavantaj. Ama şunu da söylemeliyim. Tarihi Roma şehri genel olarak belli bir bölgede toplanmış. Bu nedenle gideceğiniz yere otobüs veya metro ile gittikten sonra geri kalan kısımları yürüyerek tamamlamak iyi bir seçim olabilir. Bu sayede Roma'nın benim de çok hoşlandığım sokaklarını, tarihi havasını daha yakından tanıma imkanına sahip olacaksınız. Bu sayede tarihi şehrin tamamını yürüyerek gezebilirsiniz. Hatta gezerken ana caddeleri değilde ara sokakları kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çok ilginç bir deneyim olacağından emin olabilirsiniz.

Roma'da tüm ulaşım araçlarında olan bir uygulama, otobüse istediğiniz kapıdan binebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise metroya binmeden önce, otobüse ise bindikten sonra kartınızı makinelere okutmanız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsanız ve yapılan kontrollerde yakalanırsanız 100 Euro ceza ödemekle karşı karşıya kalabilirsiniz. Otobüs duraklarında hangi numaralı otobüsün kaç dakika sonra geleceğini söyleyen elektronik göstergeler bulunmakta. Son gittiğimde İstanbul'da kimi duraklarda da görmeye başladığım bu uygulama, gerçekten çok faydalı.

Roma tarihi havası çok kuvvetli bir şehir. Hele Kolezyum ve çevresi o tarihin koklanabileceği en güzel alanlar. Burada İtalyanları tebrik etmek lazım ki şehrin tarihi havasını ve tarihi eserleri çok güzel muhafaza etmişler.

Havalimanından şehre gelirken yaşadığımız şehirle ilgili hayal kırıklığı, Kolezyum bölgesine gelince sona erdi ve gezi sonunda hem eşim hem de ben şehrin güzelliğinin büyüsüne kapıldığımızı sıkça ifade eder olduk. Bu nedenle geziye Kolezyum ile başlamak iyi bir tercih olabilir.

Aşağıda size gezilecek yerlerin listesini ve kendi gezi planımı paylaşacağım. Ama size Roma'yı kesinlikle bu sırayla gezin deme gibi bir niyetim yok. Çünkü herkesin Roma'ya gideceği tarih ve günler farklı olabilir. Ve herkesin ilgisine göre, biraz da müze ve mekanların açık olduğu gün ve saatlere göre kendi planını yapması daha uygun olacaktır. Zaten elinize bir Roma haritası aldığınızda gezi mekanlarının birbirine yakınlığını görecek ve hemen uygun bir plan çıkarı vereceksiniz.

Burada tavsiye etmem gereken şey ise; <Colesseo, Foro Romano ve Palatino> birlikte, <Basilica, Vatikan Museum-Sistina Chapel ve Castel Saint Angelo> birlikte, <Pantheon, Fontana Di Trevi (Aşk Çeşmesi), Piazze Spagna(İspanyol Merdivenleri)> birlikte gezilebilir. Çünkü bunlar birbirine yakın mekanlar. Onun dışında kalan yerleri ise aralara serpiştirebilirsiniz :)

Aşağıdaki tabloda başlıca önemli mekanlar ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

       TARİHİ YERLER
           AÇILIŞ SAATLERİ
      GİRİŞ ÜCRETİ
                    NOT
Colosseo
(Kolezyum)
Her gün
08:30-19:00
€ 12
Colosseo-Palatine- Foro Romano
(tek bilet)
Gezmesi 2 saat civarı alır.
Foro Romano
Her gün
08:30-19:00
Gezmesi 1 saat civarı alır.
Paletino
Her gün
08:30-19:00
Gezmesi 1 saat civarı alır.
Fontana Di Trevi
(Aşk Çeşmesi)
Her gün
24 saat
Ücretsiz
Hem gündüz hem de gece gelinmeli. Daima kalabalık
Piazza Spagna
(İspanyol Merdivenleri)
Her gün
24 saat
Ücretsiz
Hem gündüz hem de gece gelinmeli. Daima kalabalık
Pantheon
(Tarihi Tapınak)
P.tesi-C.tesi(09:00-18:30)
Pazar (09:00-13:00)
Ücretsiz
---
Capitolini Museum
(Capitolini Müzesi)
Salı-Pazar (09:00-20:00)
(Pazartesi tatil)
€ 12
---
Galleria Borghese
(Borghese Galerisi)
Salı –Pazar (09:00-19:00)
Pazartesi(13:00-19:00)
€ 8.5
Gitmeden önce rezervasyon gerekiyor.
St.Pierro Basilica
(Vatikan)
07:00-19:00
Her gün
Ücretsiz
Pazar günü kalabalık
St.Pierro Basilica
(The Dome)
07:00-19:00
Her gün
€ 6
Çıkması biraz yorucu, ama kesinlikle çıkılmalı.
Vatican Museum (+Sistina Chapel)
P.tesi-Cuma (10:00-16:45)
Cumartesi (10:00-14:45)
(Pazar kapalı)
€ 15
Her ayın son Pazar günü açık ve girişi ücretsiz.
Castel Saint Angelo
(Saint Angelo Kalesi)
Salı-Pazar (09:00-19:00)
(Pazartesi kapalı)
€ 8
---


Ayrıca İtalya meydanları ve anıtları ile ünlü bir şehir. Roma'nın havasını hissedebileceğiniz bu meydanlarda çokça vakit geçirin. Görülmesi gereken meydanların listesini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Monumente Vittoria Emanuelle 2 (Anıt bina)
  • Piazza Venezio (Meydan)
  • Piazza Del Campdoglia (Meydan)
  • Compo Die Fiori (Meydan)
  • Piazza Novara (Meydan)
  • Via Del Condotti (Ünlü alışveriş sokağı)
  • Piazza Del Popola (Meydan)
  • Borghese Garden (Güzel ve büyük bir park)
  • Santa Maria Maggiore (Termini'ye yakın büyük bir kilise)

Evet gezilecek yerleri ve gerekli bilgileri yukarıda sıraladıktan sonra geldi benim planımı size anlatmaya.  Aslında hemen hemen tüm Roma gezi planları birbirine benzer ama eğer Roma'yı gezmek için dar bir vaktiniz varsa benim plan sizin işinizi görebilir. Biz uçak saatlerinden dolayı Roma'da 2.5 gün kalabildik ve bu vakitte gezmeyi düşündüğümüz hemen her yeri gezdik. Biraz yorucu oldu ama çok zevkliydi.

1.GÜN

Colesseo (Kolezyum)
Birinci gün birazda Roma'nın tarihi havasını alabilmek amacı ile Colesseo (kolezyum) ile geziye başlamayı planlamıştım. Vakit kazanmak için Termini'den metroya atlayıp (B hattı-mavi hat) Colesseo durağında indik. Metrodan çıkar çıkmaz muhteşem görüntüsüyle kolezyum karşıladı bizi. Roma Pass'ımız sayesinde yüzlerce metrelik kuyruğa girmeden doğrudan içeri girdik. Siz de unutmayın eğer Roma Pass kartınız varsa kuyruğa hiç girmeden ilerleyin, Roma Pass'i olanlar için ayrı bir giriş olduğunu görecek ve bizim gibi çok mutlu olacaksınız :) Roma Pass ücretsiz müze hakkınızın ilkini burada kullanacaksınız ve aynı bilet 24 saat süreyle Palatino için de geçerli. Foro Romano ise ücretsiz. Üçünü tek bilet hakkını kullanarak Roma Pass ile gezmiş olacaksınız. Zamanında kölelerin ölümüne savaştığı ve insanların futbol maçı izler gibi gösterileri izlediği bu mekanlar sizi oldukça etkileyecek. Kolezyumu gezmek 2 saatinizi alacaktır. Buradan çıktığınızda hemen kolezyumun önündeki Arch of Constantine (Constantine Kemeri) ini görmeyi ihmal etmeyin.

Arch of Constantine
Kolezyumdan çıktıktan sonra yapabileceğiniz en iyi şey, yönlendirme levhalarını takip ederek Palatino'ya yürümektir. Buraya girmek için yine Roma Pass kartınızı okutmanız gerekecek. Burası'da tarihi Roma'dan kalma kalıntıların bulunduğu geniş bir bölge. Gezmesi en az bir saatinizi alacaktır. Oradan yine levhaları takip ederek Foro Romano'ya geçebilirsiniz. Bu iki yer birbirine bağlı ayrı bir girişi yok. Bu geçiş bölgesinde Roma'yı yukarıdan görecek kimi tepecikler var, bu bölgeleri es geçmeyin, tarihi şehri içine alan çok güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Foro Romano'da yine Selçuk Efes benzeri tarihi Roma döneminden kalma kalıntılar içeriyor. Bu arada anmadan geçemiyeceğim, Kolezyum'da turistler için hediyelik eşya içeren bölümde Roma'yı anlatan rehberler vardı. Orada ünlü yerlerin -ki şu an bir çoğu yıkık halde- şu an ki hallerinin üzerine eski zamandaki halini içeren bir kolaj yapmışlar, bu rehberlerden satın alabilirsiniz, hem tarihini anlatıyor hem de zamanın ruhunu ve halini anlamak adına faydalı olabilir. Ben açıkçası çok beğendim ve yine İtalyanları tebrik ettim :) Yoksa sadece gezerek yerin ruhunu anlamak zor. Yıkıntılar arasında gezmiş olursunuz o kadar. Evet Colosseo(2 saat), Palatino(1 saat) ve Foro Romano(1 saat) gezdiniz ve bayağı yoruldunuz, artık dinlenme zamanı geldi değil mi? Biraz daha sabır, Foro Romano'dan çıkın Piazza Venezia (Venezia Meydanı)'na doğru yürüyün. (Bu arada "piazza" İtalyanca da "meydan" demek, muhtemelen anlamışsınızdır :) Burada oturmak için kafeler veya bir şeyler yemek için restorantlar bulacaksınız. Oturun, dinlenin, bir şeyler yiyin, kahve için.. Bu arada suya para ödemeyin, Roma'da bol miktarda çeşmeler mevcut, suyunuzu oradan kana kana içebilirsiniz. Tadı oldukça güzeldir. Yanınızda mutlaka bir su şişesi gezdirin, her yerde satılan su bulmak mümkün olmayabilir. Özellikle de Kolezyum, Paletino ve Foro Romano içinde. 

Monumente Vittoria Emanuele II
Venezia meydanında aynı zamanda İtalya'nın ilk kralı Vittoria Emanuele II anısına yapılmış devasa beyaz renkli bir anıt bulunmakta. Biraz şehrin tarihi havasına aykırı görünen bu anıt denilen o ki İtalyanlar tarafından da pek kabul görmüyormuş. Size tavsiyem bu anıtın sağ kısmındaki merdivenleri tırmanın ve biraz ilerleyin. Orada Foro Romano'yu gören küçük bir avlu göreceksiniz. Buradan tarihi Roma'yı içine alan güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz.

Bu meydanı gezmeyi bitirdikten sonra gidilebilecek en iyi yer Pantheon'a doğru yürümektir. Bu esnada ara sokakları kullanmaya gayret edin, dar İtalyan sokaklarını keşfetmek size ayrı bir haz verecektir. Pantheon şu an kilise olarak kullanılan eski bir Pagan tapınağı. Pantheon'a geldiğinizde içeriyi gezdikten sonra karşısındaki meydanda oturup etrafı izleyebilir veya yolunuza devam edip Fontana Di Trevi (Aşk Çeşmesi)'ne gidebilirsiniz. İkisi arasında Pantheon'a yakın bir mesafede bir tahta oyuncakçı dükkanı var, bulursanız muhakkak ziyaret edin, hoşunuza giderse satın alın. Roma için güzel bir hatıralık eşya olacaktır. 

Fontana di Trevi
Aşk Çeşmesi daim kalabalık bir meydan. Çok güzel bir havası var. Burada bayağı vakit geçirebilirsiniz. Ha bu arada havuza bozuk para atmayı ihmal etmeyin. Unutmayın parayı arkanız dönük olarak omzunuzun üstünden atacaksınız ve ilk para için bir dilek tutacaksınız, ikinci para ise tekrar Roma'ya gelmeniz için. Ben anlatanların yalancısıyım :) Burası hem gündüz hem de gece görülmesi gereken mekanlardan. Şu an ise hala gündüz olmalı :)

Neyse burayı da gördükten sonra yola devam, sonraki hedefimiz Piazza di Spagna'daki Spanish Steps yani Spagna meydanındaki İspanyol merdivenleri. Spanish Steps 1726 yılında yapılmış ve 138 basamaktan oluşan turistlerin uğrak yer olan bir mekan. Siz de diğer turistler gibi burada biraz vakit geçirip sonra karşısındaki ünlü alışveriş sokağı Via Condotti'yi gezebilirsiniz. Ünlü markalarla dolu bu caddede vitrinlere bakmak eğlenceli olabilir. Benim için değildi ama eşim için eğlenceliydi. Gerçi arada biz niye alışveriş etmiyoruz diye söylense de ona verecek bir cevap bulamadım. Sadece biz fakiriz diyebildim :) 

Spanish Steps
Herhalde artık hava kararmıştır. Yemek vakti geldi de geçiyor, en uygunu Aşk Çeşmesi istikametine yürüyüp güzel olduğunu düşündüğünüz bir restoranda bir pizza veya makarna denemek. Biz Aşk Çesmesi'ne yakın bir yerdeki restorantta ben pizza, eşim ise makarna denemişti. ikisini de beğendik açıkçası. Yemeğinizi de yedikten sonra doğru otelin yolunu tutabilirsiniz. Otele gitmek için hala erken olduğunu düşünüyorsanız Aşk Çeşmesi uğranabilecek mekanlardan... Ama sabah erken kalkacağız. Yarın Vatikan'a gidiyoruz... 

2.GÜN

Basilica di San Pietro
Evet bugün Vatikan'a gidiyoruz. Yani Basilica'ya, Vatican Museum'a ve dolayısıyla Sistina Chapel'ine. Sabah erken kalkmamız gerekiyor. Çünkü Vatikan her daim kalabalık bir yer. Kuyrukta saatlerce beklemek istemiyoruz. Termini istasyonundan bindiğimiz 64 nolu otobüs bizi Basilica di Sa Pietro önünde indiriyor. Burası Katolik Hristiyan aleminin en önemli kilisesi. Karşımızda devasa bir yapı durmakta. Sabahın erken bir saatinde gitmemize rağmen muazzam bir kuyruk önümüzde bizi bekliyor. Bugünkü planımız sırayla Basilica'yı gezmek, sonra Vatican Museum'u ziyaret, Castel Sant'Angelo'yu gezmek ve geri kalan kısımlarda meydan meydan dolaşmak.. 

Size kısaca Vatikan City'den bahsedeyim. Burası Katolik Hristiyanlığının merkezi sayılan, papanın yaşadığı dünyanın en küçük ülkesi. 44 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuş olan bu ülkede 1000'e yakın kişi yaşamakta ve bu ülkeyi 110 kişiden oluşan İsviçre'li askerler korumakta. Vatikan için bir nevi ülke içinde ülke diyebiliriz. Kendine ait bayrağı, posta hizmeti filan mevcut. 

Basilica önünde kuyrukta...
Her neyseki biz hala kuyruktayız ama Basilica önündeki kuyruk hızla eriyor ve biz Basilicadan içeri giriyoruz. İçeride görmeyi planladığımız Michelangelo'nun La Pieta'sı, The Dome (Kubbe) var. Kilisenin içinde ilerlemeden önce girişte sağ tarafta Michelangelo'nun Hz. İsa çarmığa gerildikten sonra Hz.Meryem'in kollarında cansız olarak tasvir edilen Pieta'sını görmeyi ihmal etmiyoruz. Bu eser daha önce çekiçli biri tarafından saldırıya uğradığı için şu an kurşun geçirmez bir cam arkasında sergileniyor. 


Kubbeye tırmanırken
Kiliseyi gezmeyi bitirdikten sonra dışarı çıkıp sol taraftaki dome(kubbe)ye tırmanılan yere doğru gitmenizi tavsiye ediyorum. Dome çıkış ücretli; asasör+merdivenler:7 Euro, sadece merdivenler: 6 Euro idi. Asansörle çıkılan kısım pek fazla değil, ama ben asansörü+merdiveni tavsiye ederim. Biz sadece merdivenleri kullandık ve çıkarken bayağı yorulduk. Çıkışın ikinci kısmı daha zevkli. O eğimli kubbeye giderek eğimli hale gelen merdivenlerden tırmanmak insana farklı bir his veriyor. Ve sonunda çıkacağınız yerde çok güzel bir Roma manzarası sizi bekliyor oluyor. Unutmadan aşağıda çok uzun bir kuyruk, yukarıya çıktığınızda da çok kalabalık bir topluluk sizinle birlikte olacak. Zaten yukarıdaki daracık yerdeki kalabalığı gördüğünüzde aşağıdaki kalabalığın sebebini daha iyi anlıyorsunuz :) Son olarak eklemeliyim ki kubbeye tırmanış yaşlılar, hamileler ve kapalı mekan korkusu olanlar için tavsiye edilmiyor, uyarı yazıları var.

Bu arada unutmadan söylemeliyim Vatikan'a girmek için uygun kıyafetler gerekiyor. Yani içeriye kısa şortla veya mini etekle girmek mümkün değil. Ayrıca kesici türden aletlere de izin verilmiyor. 

Biz gezinin Basilica ve Dome kısmını tamamladıktan sonra neredeyse öğleden sonra olmuştu ve kalabalıktan dolayı planımız biraz aksamıştı. Bu nedenle Vatican Museum'u gezi planından çıkarmaya karar verdik ve doğrudan Castel Sant'Angelo'ya doğru yürüdük. Bununla birlikte Vatican Museum'a gidecekler için orada da uzun bir kuyruğun sizi bekleyeceğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca Vatikan ayrı bir ülke sayıldığı için Roma Pass kartı burada geçmemekte bu nedenle Vatican Museum için ayrıca 15 Euro ücret ödemeniz gerekmekte.  Basilica'yı gezmek ise ücretsiz. Ama ben vaktiniz varsa bu müzeyi ve içinde bulunan Sistina Chapel'ini gezmeyi muhakkak öneriyorum. Çünkü burayı gezenler öyle diyor :)

Sant'Angelo Kalesi ve Köprüsü
Herneyse Basilica'dan çıktıktan sonra yürüyerek Castel Sant'Angelo (Sant'Angelo kalesi) ne ulaşmak mümkün. Kalenin hemen önünde trafiğe kapalı Sant Angelo köprüsü bulunmakta, buradan kaleye doğru giriş yapıyorsunuz. Eğer Roma Pass'inizi farklı bir müzede kullanmayacaksanız burada kullanabilirsiniz. Normalde kaleye giriş ücreti 8 Euro. Kaleni  içini gezdikten sonra en üst kısmına kadar çıkacaksınız. Burada yine güzel bir Roma manzarası, Vatikan (Basilica) manzarası sizi bekliyor olacak. Kaleden bolca fotoğraf çekebilirsiniz.

Kaleden çıktıktan sonra size tavsiyem Tevere nehri kıyısından Campo de Fiori meydanı istikametinde yürümeniz. Nehir kıyısındaki bu güzel yürüyüşten sonra Fiori meydanına gideceğiz. Bu meydanda bir yemek ve dinlenme molası verebilirsiniz. Ayrıca eğer gündüz vakti burada iseniz kurulan pazardan alışveriş yapabilirsiniz. Roma'ya gelip dondurma yememek olur mu? Yine bu meydanda Blue Ice isimli dondurmacıdan zevkinize uygun bir dondurma satın alabilirsiniz. Bu meydanı da gördükten sonra istikametimiz geniş caddenin karşısındaki Piazza Navona (Navona meydanı). Oval şekilde olan bu büyük meydanda bol miktarda kalabalık, gösteri yapan insanlar, resimlerini satan sanatkarlar, kafe ve restorantlar sizi bekliyor olacak. Gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz.

Burayı gezdikten sonra 2. gün gezimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Geri kalan kısmında hava kararmaya yakın olacaktır ve siz bu kısmı dilediğiniz gibi doldurabilirsiniz. Tavsiye olarak yakın bölgedeki Pantheon ve Aşk Çeşmesi civarında dolaşmayı tavsiye edebilirim.

3.GÜN
Gezinin bu gününde gitmediğimiz tek meydan olan  Piazza del Popola'ya gideceğiz ve oradan yürüyüp Villa Borghese (Borghese parkı)'nda gezinti yapacağız. Burası oldukça büyük bir park, yarım gününüzü burada geçirmeniz mümkün veya vaktiniz varsa nehrin diğer kıyısındaki Treveste bölgesini de gezmeye gidebilirsiniz. Eğer bir Pazar günü burada bulunuyorsanız Treveste bölgesinde kurulan sokak pazarı çokça tavsiye ediliyor, gezmeye gidilebilir. Bizim gidiş tarihimiz itibariyle böyle bir imkanımız olmadı.

Evet geldik benim gezi planımın sonuna. Umarım sizin için yeterince tatmin edici bir plan olmuştur. Son olarak Roma ile ilgili genel tavsiyelerde bulunup yazımı sonlandıracağım.

  • Roma'nın turistik olan yerlerinin tamamı yürünerek gezilebilecek mesafede. Biz hemen hemen şehrin tamamını yürüyerek gezdik ve bu sayede çok güzel noktaları keşfetme imkanı bulduk. Size de kenti yürüyerek gezmenizi tavsiye ediyorum. Ulaşım araçlarını sadece sabahları gideceğimiz yere gitmek ve dönüşte çok yorgun olduğumuz için otele dönmek için kullandık.
  • İtalya'da Akdeniz iklimi hüküm sürdüğü için yazın Roma'ya gitmek pek tavsiye edilmiyor. En uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları.
  • Yemek konusunda muhakkak pizza ve makarna deneyin. Pizza Türkiye'deki pizzalardan farklı, daha kıtır kıtır, üzerideki malzeme miktarı daha sade, kendine özgü bir tadı var. Ben hem pizzasını hem de makarnalarını beğendim. Ayrıca muhakkak dondurma yiyin, yukarıda bahsettiğim gibi Blue Ice'ta oldukça fazla çeşit bulabilirsiniz. Kahve söylediğinizde muhtemelen ılık servis edilecektir. Bunun sebebi içine konulan sütün soğuk olmasıdır. Buna şaşırmayın, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde kahve böyle servis edilir.
  • Hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olun, sonuçta bir turist olarak hırsızların ilk hedefi siz olacaksınız. Tatiliniz zehir olmasın.
  • Roma'nın her yanında içilebilir çeşmeler bulunmakta. Yanınızda boş bir su şişesi taşıyın. Suyunuzu bu çeşmelerden için ve şişenize doldurun. Marketlerde satılan sular genelde bizim maden sularının gazsız olanı.
Evet nihayet yazımın sonuna geldim. Herhalde bu gezi yılın ilk ve son yurt dışı gezisi olacak. Ayrıca kısmet olursa arkadaşlarımla Temmuz ayı içinde Londra'dan Edinburg'a kadar uzanan kapsamlı bir gezi yapmayı planlıyoruz. Eğer bu geziyi yapabilirsek tüm İngiltere'yi boydan boya gezeceğiz. Tahminim bu yılın son yazısı da o olur artık. Nasip işte. 

İş zamanı işinizi iyi yapmayı, tatil zamanı da tatilinizi iyi yapmayı ihmal etmeyin :)

Sağlıcakla kalın.

Ahmet

24 yorum:

  1. gezinizi ve kapsamlı yardımlarınızı çok beğendim :) benim ise şöyle bir planım var. haziranın son haftasında gideceğim şehir merkezine ulaşıp bir otele yerleştikten sonra bisikletle gezmeyi planlıyorumda, buradanmı götürsem oradan kiralasammı hangisi daha mantıklı ve masrafsız onu bilemiyorum yardımı olursanız sevinirim teşekkürler. erdogannhuseyin@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bisikletle gezmek guzel fikir :) Turkiye'de oldugunuzu ve ucakla gideceginizi var sayarsam bisiklet goturmektense kiralamak cok daha iyi bir fikir olur. Sonucta bisiklette yuk yani. Bence gelmeden once internette bisiklet kiralama hakkinda arama yapin, daha iyi fikir sahibi olursunuz. Ama sunu da soylemeliyim Italyan suruculeri ne yazik ki trafikte biraz bize benziyor, pek tahammullu degiller. Trafigi de Istanbulu biraz andiriyor :(

      Hadi Amsterdam veya Londra'ya gidiyor olsaniz neyse de Roma'da biraz daha dikkatli olmak lazim. Ama ben tum bu yazdiklarima ragmen orada da bol miktarda bisiklet surucusu gordum.

      Size iyi yolculuklar dilerim.

      Sil
  2. Çok güzel bir blog tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  3. yakın zamanda ıtaya seyahati planlıyoruz eşimle netde 15 gündür dolanıyorum en doyurucu 2-3 blog dan biri diyebilirim çalışamanız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi dilekleriniz icin tesekkurler:) Internette Roma gezisi ile ilgili bir cok kaynak bulmak mumkun, cogunlugu da Turkce. Ben de Roma gezisine cikmadan once bayagi bir blog gezmistim ve bir cogundan faydalanmistim. Burada ise gozlemlerim ve tecrubelerim ile kendime ozgu birseyler cikarmaya calisiyorum. Begenmenize sevindim.

      Sil
  4. bloğunuzu çok beğend,m. londra için incelerken nerdeyse kalkıp italyayangidesim geldi:))) emeklerinize sağlık, hem faydalı hem keyifli bir blog olmuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, tabii ki Roma Turkler tarafindan en cok ziyaret edilen sehirlerden birisi, bence de planlariniz arasina almalisiniz :))

      Sil
  5. Ahmet bey
    Yazınız ve tavsiyeleriniz için teşekür ederim oldukca acık,akıcıve bilgilendiren bir yazı mayız 2013 de 4 günlük bir plan yapıyorum tavsiyelerinize mutlaka uyacağım.:)

    YanıtlaSil
  6. Ahmet bey oncelıkle yazı ıcın tesekkurler guzel olmus keske 7 gun kalsaydınızda daha ayrıntılı bılgı sahıbı olsaydık :) ben bir bolume takıldım ... " Kolezyum'da turistler için hediyelik eşya içeren bölümde Roma'yı anlatan rehberler vardı. Orada ünlü yerlerin -ki şu an bir çoğu yıkık halde- şu an ki hallerinin üzerine eski zamandaki halini içeren bir kolaj yapmışlar, bu rehberlerden satın alabilirsiniz, hem tarihini anlatıyor hem de zamanın ruhunu ve halini anlamak adına faydalı olabilir. Ben açıkçası çok beğendim ve yine İtalyanları tebrik ettim :) " şu kolajların keske fotografını cekseydınız ... oraya gittigimizde yanlıslık yapmamak ıcın bıraz daha tarıf edebılırmısınız ... cok severim bu tarz seylerıde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedi gun kalmadik ama emin olun o kadar yogun bir programla gezdik ki Roma'da gezmeyi dusundugum her yeri gezdik diyebilirim. Hatta kimi yerleri 2-3 defa gorduk :) Birde Akdeniz iklimi ve kulturu yaygin oldugu icin gece 12'lere kadar sokaklarda gezmek mumkun. Rehber kitapciklar icin evet fotografini cekemedim ne yazikki. Aslinda orada Collezzium'un icindeki hediyelik esya dukkanina girdiginizde tanitici kitapciklara baktiginizda neden bahsettigimi hemen anlayacaksiniz Yani benim dikkatimi ceken sey eminim sizin de dikkatinizi cekecektir. 8-10 Euro idi galiba fiyatlari muze icindeki hediyelik esya bolumlerinde bolca satilmakta. Kitapciklarin icinde; kimi sayfalariinda gezdiginiz yerlerin su anki resimlerin uzerine eski hallerini de gosterir kapak gibi bir ek daha yapmislar, acilip kapaniyor. Anlatmasi biraz zor oldu benim icin ama orada ne demek istedigimi hemen anlayacaksiniz. Hatta dedigim tarzda yapilmis bol miktarda karpostal da satilmakta. Size iyi gezmeler dilerim.

      Sil
  7. merhaba , gezi rehberi güzel bir site tşkler :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ahmet Bey,
    Eşimle 6 günlük bir gezi planlıyoruz. Sizce yeterli bir süremi? Ayrıca Vatikan civarlarında konaklamak mantıklı olur mu araştırdığım kadarı ile gayet güzel bir bölge.
    Forun için de tebrik ederim, bol geziler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Easter tatili nedeniyle gecikmis bir cevap olacak. Hala gitmediyseniz cevap yazayim; roma icin 6 gun yeterli, doya doya gezersiniz. Vatikan civari konaklama olabilir zaten Roma gezi bolgesi cok fazla genis degil. Biraz zorlama ile cogu yer yurunerek gezilebilir. Iyi gezmeler :)

      Sil
  9. Önümüzdeki hafta sonu gidiyorum inşaallah. Verdiğiniz bilgiler faydalı oldu, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. ahmet merhaba 21 ağutos 2013 tarıhınden ıtıbaren 6 gunluk bır roma tatılı dusunuyorum.ilk defa gıdecegım bır ulke oldugu ıcın oteller hakkında sızden bılgı almak ıstıyorum nerede hangı otelde konakladınız memnun kaldınızmı?ve otel rezarvasyonunuzu hangı sıteden gercekleştirdiniz guvenılır sıte bulmak cok zor.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Biz bed&breakfast'ta kalmistik, su an ismini hatirlamiyorum. Ama cok memnun kalmadik, pek temiz degildi, onun icin ismini soylemeye gerek yok sanirim :) herneyse roma merkezde otel fiyatlari bana biraz pahali gelmisti. onun icin bed&breakfast kiralama yoluna gitmistik. Guvenilir site konusunda booking.com, expedia.cok, hotels.com gibi sitelere rahatlikla guvenebilirsiniz.

      Sil
  11. Evet herkesin yaptığı gibi 3 aydır yatıyor kalkıyor,İtalya,Roma,Venezia,Floransa yazıları okuyorum,not alıyorum,çünkü
    öğretmen arkadaşlarımla karayolu ile Kurban Bayramında(2013)gezimiz var.Gerçekten faydalanıyorum.Verdiğiniz kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.Yolunuz ve yolumuz açık olsun.
    Yaşar FIRTINA (öğretmen)0532 667 95 81
    Fatih-İstanbul

    YanıtlaSil
  12. ahmet abicim sağolasın valla tüm avrupayı , ingiltereyi eşimle gezdik senin bilgilerin bize çok yardımcı oldu .güzel bir iş yapıyorsun allah razı olsun selamlar..

    YanıtlaSil
  13. Ahmet Bey merhaba. Bloğunuzda paylaştığınız bilgiler sayesinde Ekim ayında çok güzel bir Roma tatili gerçekleştirdim. İlk gün aynı program, 2.gün ise Vatikan müzesi, Bazilika, Dome, San't Angelo ve ispanyol merdivenleri ile gezimi noktaladım. 2016 yılında Prag-Viyana-Budapeşte şeklinde bir gezi planlıyorum. Sizden Prag ve Budapeşte hakkında daha detaylı bilgil rica ediyorum. Tabii varsa yeni gezi yazılarınızı da lütfen! Çok çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer mesajların üç defa yayınlanması ilginç olmuş gerçekten. Diğerlerini sildim. Muhtemelen siz mesaj gitmedi düşüncesi ile üç defa yazmışsınız ve bende kontrol etmeden yayınlamışım. Mesajlar onaysız yayınlanmıyor bu nedenle bazen benzer tekrarlı gönderim sorunları yaşanabiliyor. Prag ve Budapeşte gezi yazısını geziyi yaptıktan uzun bir süre sonra yazdığım için hatırladığım her şeyi yazdım, dahası aklımda yok ne yazık ki. Ancak ileride tekrar oralara yolum düşerse olabilir. Yazılacak gezi rehberleri var ama yazmaya pek vakit bulamıyorum açıkçası. Bu yaz Türkiye içine ağırlık verdim ve bir Kapadokya tekrar gezisi yaptım. Yazacaksam öncelikle sırada o var. Önümüzdeki yaz ise geniş bir Balkan Turu planlıyorum. Yani ufukta en yakın yazılacak iki yazının konusu bunlar olacak. Selamlar.

      Sil
  14. Merhaba Ahmet Bey,

    Tam aradığım ipuçları var ekimdeki Roma gezim için. Harika tek kelimeyle. Kaleminize sağlık.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil