28 Temmuz 2014 Pazartesi

Prag Gezi Rehberi

Tam gaz gezi rehberlerine devam. Temmuz ayının son haftasını gezi rehberlerine ayırdım ve gezip yazmayı planladığım tüm rehberleri bu süre içinde yazmaya çalışacağım. Bir gezi planı hazırlamak zor iş, bloğa yazmak ise bundan çok daha zor. Kendime hazırladığım bir rehberi karışıkta olsa anlayabilirim ama okuyucularla paylaştığım bir plan herkes tarafından anlaşılabilir olmalı, bu da beni yazarken oldukça zorluyor. Gezi planını bir mantık örgüsü içinde vermeye çalışıyor ve bir yandan da işin içine düşünce ve duygularımı katıyorum. Genelde gezileri geziden hemen sonra yaz(a)madığım için hatırlamak için tekrar geri dönüşler ve araştırmalar yapmak zorunda kalıyorum ki bu beni daha da zorluyor. Bir rehberi tamamlamak, kontrol edip yayınlamak en az 2-3 günümü alıyor. Ama bitirip yayınladıktan sonra geriye yıllarca kalacak bir eser bırakmış oluyorsunuz ki bunun zevki paha biçilemez.


Daha önce Budapeşte Gezi Rehberi'nde belirttiğim üzere Budapeşte ve Prag'ı içeren dört günlük bir seyahat planı yapmıştım, şimdi burada Budapeşte'den yola çıktığım andan geziyi bitirdiğim ana kadar olan kısmı yazacağım.

Yani burada havalimanı kısmı eksik kalacak. Çünkü ben Prag'a Türkiye'den havayolu ile değil, Budapeşte'den otobüs ile gittim. Sizde gezi planlarınızı yaparken tek ülke değilde Budapeşte-Viyana-Prag üçlemesinin tamamını veya bir kısmını içine alan bir gezi planı yaparsanız daha uygun fiyata daha fazla ülke görmüş olursunuz ki tavsiye ederim :)

Kısaca Prag'tan bahsedeyim. Prag; Çek Cumhuriyetinin başkenti, en büyük kenti ve Avrupa'nın en güzel başkentlerinden biri(yazarın notu). Türkçe'de Prag, İngilizce'de Prague ve Çekçe'de Praha olarak ifade edilmekte. Şehir 1'den 22'ye kadar bölgelere bölünmüş. Burada tarihi şehir 1.bölge(Praha 1) oluyor. Para birimi olarak Çek Korunası kullanılıyor ve 1 TL (yaklaşık) 10 CZK'a karşılık geliyor. Çek Korunasını Türk Lirasına çevirmek için yapmanız gereken tek şey basitçe 10'a bölmek. Örneğin 32 CZK=3.2 TL'e denk kabul edebilirsiniz. Çek Korunasını Türkiye'de döviz bürolarından bulmak zor olabilir, bu sorunu çözmek için Prag'a geldiğinizde ATM'lerden para çekebilir veya yanınızda getirmiş olduğunuz Euro'ları döviz bürosunda Çek Korunasına çevirebilirsiniz.

Astronomik Saat
Kısa bir Prag özeti geçtiğimize göre artık gezi planına başlayabiliriz. Bizim planımız Budapeşte'de iki gün kaldıktan sonra sabah erkenden otobüs ile Prag'a gitmekti. Budapeşte'den uluslararası yolculuk yapan otobüsler genelde Nepliget Bus Station'dan hareket ediyor. Otogara M3 numaralı metro hattı ile ulaşabiliyorsunuz, ineceğiniz durak ise Nepliget. Bu arada Budapeşte'de metro sabahın dördü ile gece yirmi üçe kadar çalışmaktaki bunu da not olarak ekleyeyim.

Otobüs firması olarak seçebileceğiniz birkaç tane firma var. Ben Czech Transport'u tercih ettim. Hem saat olarak hem de fiyat olarak bana en uygundu. Fiyatlar kişi başı tek yön 20-25 Euro civarı. Bu firmanın diğer firmalardan farklı olarak özelliği biletleri erken alırsanız ekstra indirim alma şansınız oluyor. Yani en azından ben bilet alırken diğer firmalarda indirim yokken bunda vardı. Tüm firmalardan günün farklı saatlerinde otobüs bulma şansınız var. Uygun fiyat için biletlerinizi internetten erken almanızı tavsiye ederim. Otobüsler Türkiye'deki otobüsleri kadar olmasa da iyiler. Yolculuk öncesi veya yolculuk esnasında ufak tefek ikramlarda bulunuyorlar.

Belli başlı otobüs firmaları;

http://czech-transport.com

https://bustickets.studentagency.eu

http://www.eurolines.hu

Son olarak Budapeşte-Prag arası otobüs yolculuğu 7 saat civarında sürüyor. Yol boyunca pasaport kontrolü yapılmıyor ve otobüsler Prag'a Slovenya üzerinden gidiyor. Son durağınız ise UAN Florenc Praha, yani Prag merkez otogarı.

Biz sabah yola çıkmıştık, öğlene Prag'a vardık ve otobüs istasyonundan metro ile doğrudan otelimize yerleşmek üzere yola koyulduk. Yani her şey planladığım gibi gitti. Otelimize hızlı bir şekilde yerleştikten sonra hemen geziye başlamak üzere Prag şehir merkezinin yolunu tuttuk.


Old Town Square
Prag eşimin gitmeden önce pek ilgisini çekmemekle birlikte benim hep merak ettiğim ve görmeyi istediğim bir şehirdi. Gezimizi bitirdiğimizde hem eşim hem de ben iyi ki gelmişiz bu şehre, ileride tekrar gelelim havasına kapıldık. Nasıl anlatayım bilmem ama ben tarihi yapısı ve havası ile Prag'ı çok beğendim. Batı Avrupa şehirlerine nazaran pek büyük olmayan Prag kesinlikle görülmesi gereken başkentlerden birisi. Çok büyük bir şehir olmadığı için 2 gün içinde gezmek mümkün, biz iyi bir planlama ile 1.5 gün içinde görmek istediğimiz her yeri gezdik ve çok zevk aldığımız bir gezi oldu. Şehri tarihi olan kesimlerinin çoğunu yürüme ile gezdik, yorulduğumuz veya bize uzak gelen mesafeleri de tramvay ile katettik. Şunu da hemen belirteyim; şehrin çoğu yerine tramvay veya metro ile gitmek mümkün. Bu nedenle şehre vardığınızda ilk işiniz metro istasyonlarından bedava bir tramvay ve metro ulaşım haritası almak olsun.

Wenceslas Sqaure
Prag'ın ulaşım haritasını çok beğendiğimi söyleyebilirim. Harita üzerine tarihi ve turistik yerlerin sembollerini koymuşlar, bu sayede gideceğiniz yere hangi metro veya tramvay ile gideceğinizi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Ayrıca şehir merkezi ile havalimanı arası ulaşım imkanları da haritada belirtilmiş. Bu arada ben Prag gezimi sadece metro ve tramvay ile yaptığımı söyleyebilirim, hiç otobüs kullanmadım. Hatta metroyu da sadece otelden şehir merkezine gelmek için kullandım. Onun dışında şehir merkezinde birbirine uzak olan mesafeleri hep tramvay ile gittim. Burada kısaca otel konusuna parantez açayım. Prag'taki oteller Batı Avrupa otellerine göre daha ucuz ama Budapeşte'ye göre daha pahalı idi. Ben bu gezimde şehir merkezi(Praha 1) dışında ama metro ile şehre ulaşımı çok kolay bir otel tercih ettim. İlk defa bir Avrupa gezimde dört yıldızlı bir otelde hem de çok uygun fiyata kaldım. Neresi derseniz; Panaroma Hotel Prague. Çok katlı, oldukça lüks sayılabilecek bir otel, en üst katında yüzme havuzu var(biz kullanmadık), şehir merkezine metro ile 4 durak ve 10-15 dakika mesafede, hemen yanında içinde market ve restoranların da devasa bir alışveriş merkezi var. Şehir merkezine ulaşımı gayet kolay olduğu için rahatlıkla tavsiye edebilirim.

Petrin Tower
Şimdi de kısaca ulaşım ağından bahsedeyim. Metro ağı üç ana hattan oluşuyor; Line A(yeşil), Line B(sarı), Line C(kırmızı). Metro sabah beşten gece yarısına kadar işliyor. Metroya girişte turnikeler yok, biletinizi metroya binmeden önce sarı makinelere onaylatmanız gerekiyor. Aynı işlemi tramvay ve otobüslerde ise hemen araca bindikten sonra yapmalısınız. Burada da kontrol sistemi işliyor. Bilet kontrolü yapan görevliler ani baskınlarla bilet kontrolu yapıyorlar. Ben Budapeşte'nin aksine, kaldığım iki günlük süre boyunca Prag'ta hiç bilet kontrolüne rastlamadım. Ama tabii ki biletlerimi her zaman onaylattım :)

Prag ulaşım haritasını incelemek için tıklayınız.

Alacağınız biletler şehir içi tüm ulaşım araçlarında geçerli.

Bilet türleri;

Short-term ticket; 24 CZK (30 dakika için geçerli)
Basic ticket; 32 CZK (90 dakika için geçerli)
1 day pass; 110 CZK
3 day pass; 310 CZK

Biletleri makinelerden(sadece bozuk para ile çalışıyor) veya büfelerden satın alabilirsiniz. Burada size tavsiyem seyahatlerinizde zaman planlamasını iyi yapmanız. Eğer short-term veya basic ticket ile gezinizi tamamlayacaksanız uygun bilet türlerini seçerek oldukça uygun fiyata yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.

Prag şehir içi ulaşım konusunda daha fazla bilgi almak için tıklayınız. (İngilizce)

Şimdi Prag'ta gezilecek yerleri toplu halde yazıp size küçük bir gezi planı çıkarmaya çalışacağım. Gezi planımı sizlere belli bir sıra ile sunacağım. Bu sıra önem sırası değil, benim gezi rotamın temelini oluşturmakta. Siz bu plana -isteğinize göre- ekleme veya çıkarmalar yapabilir veya sıralamayı değiştirebilirsiniz.

Önceki Budapeşte gezi rehberinde olduğu gibi burada da ziyaret edilecek yerlerin Çekçe, İngilizce ve Türkçe dilindeki karşılıklarını yazıyorum. Haritalarda ve özellikle şehirde gezerken problem yaşamamak için isimleri de bu şekilde not almanızı tavsiye ediyorum. Prag'ta şehir merkezindeki turistik levha işaretlendirmeleri ne yazık ki sadece kendi dillerinde yazılmış.

Prag'ta Gezilecek Yerler:

1. Narodni Muzeum (National Museum - Ulusal Müze)
2. Vaclavske Namesti (Wenceslas Square - Wenceslas Meydanı)
3. Prasna Brana (The Powder Tower)
4. Obecni Dum (Municipal House)
5. Chram Matky Bozi pred Tynem (Church of Our Lady before Tyn)
6. Staromestske Namesti (Old Town Square - Eski Şehir Meydanı)
7. Prazsky Orloj (Prague Astronomical Clock - Astronomik Saat)
8. Yahudi Mahallesi
9. Staromestska Mostecka Vez (Old Town Bridge Tower)
10. Karluv Most (Charles Bridge - Charles Köprüsü)
11. Franz Kafka Museum
12. Velkoprevorske Namesti (John Lennon Wall)
13. Petrinska Rozhledna (Petrin Tower - Petrin Kulesi)
14. Strahovsky Klaster (Strahow Monastery)
15. Prazsky Hrad (Prague Castle - Prag Kalesi)
16. Katedrala Sv. Vita (St. Vitus Cathedral)
17. St George's Basilica
17. Zlata Ulicka (Golden Lane - Altın Yol)

Gezi rehberimi sizlere daha anlaşılır kılmak için yazının en sonunda harita üzerinde göstereceğim yol planları ile destekleyeceğim. Sizler kendi gezi planı ve isteğinize göre yol planında değişiklikler yapabilirsiniz.

Ama öncelikle gezi planımın ayrıntılarını size açıklayayım. Burada yazdıklarımı aşağıda paylaşacağım haritalar ile birlikte takip ederseniz gitmeden önce kafanızda bir Prag gezisi oluşmuş olur.

Petrin Tower'dan Charles Bridge
Geziye "Ulusal Müze" ile başlamak güzel bir seçim. Bu müze "Wenceslas Meydanı"nın başında. Otelinizden buraya ulaşmak için metro kullanacaksanız durağınız Muzeum. Wenceslas Meydanı her daim canlı ve kalabalık bir cadde, yol boyunca alışveriş yapılacak birçok mağaza ve hediyelik eşya dükkanları bulunmakta. yol boyunca aşağıya doğru inip, "Na Prikope" yolundan sağa dönüyoruz. Bu yolu takip ettiğimiz de yolun sonunda "Powder Tower" i ve "Municipal House"u görüyoruz. Buradan "Old Town Meydanı"na doğru yol alıyoruz. Burası turistlerle dolu pekte büyük sayılmayacak bir meydan. Burada göreceğimiz "Church of Our Lady before Tyn" ve "Astronomical Clock". Buradan Prag'ın en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Yahudi Mahallesi'ne doğru yol alıyoruz. Yahudi mahallesini gezdikten sonra geri dönüp, "Charles Bridge"e yöneliyoruz. Köprünün girişinde "Old Town Bridge Tower" isimli tarihi bir kulenin altından geçiyorsunuz. Charles Köprüsü araç trafiğine kapalı, üzerinde birçok sokak ressam ve sanatçısının bulunduğu bir köprü. Ziyaret etmek isterseniz köprüyü geçtikten sonra sağda "Franz Kafka Museum" var. Müzeyi ziyaret etmeseniz bile yine sağ tarafa dönüp Charles Köprü'sü manzaralı kafelerden birine oturup manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Buraları gezdikten sonra köprüden yolumuza devam edip "Karmelitska" caddesinden sola dönüyoruz. (Nereden döneceğinizi görmek için haritalara bakın) İsterseniz buraya gelmişken köprüyü geçtikten sonra sol tarafta kalan(haritada yeri işaretli) "John Lennon Wall"ı ziyaret edebilirsiniz veya gezinin bitiş noktası tekrar burası
Petrin Tower'dan Prag
olduğu için bu ziyareti gezinin sonuna saklayabilirsiniz. Biz John Lennon Wall'ı gezinin sonuna bıraktık ve ilk olarak Petrin Tower'in yolunu tuttuk. "Karmelitska" caddesinden ileriye doğru yürüdüğünüzde sizi Petrin Tower'a ulaştıracak fünikülere ulaşacaksınız. Burada size bir tiyo vereyim; bu mesefa yürümek için oldukça uzun bir mesafe, yapabileceğiniz en iyi şey bir tramvaya atlayıp fünikülere yakın bir mesafede inmek ve sonra füniküler ile tepeye çıkmaktır. Tramvayda kullanacağınız bilet fünikülerde de geçiyor bu nedenle sizi hem tramvay hem de fünikülere bindirecek bir bilet tercihi yapmanızı tavsiye ediyorum. Bizde short-term ticket(yarım saatlik bilet) vardı, fünikülerde olan sıra nedeniyle -ucu ucuna- ikisinde de aynı bileti kullanma şansımız oldu. Siz ona göre uygun bir bilet tercihi yaparsınız. Füniküler sizi tepeye çıkaracak. Burada güzel bahçelerin arasından "Petrin Tower"e doğru yürüyeceksiniz. Petrin Tower Paris'teki Eyfel Kulesi'nin minyatürü gibi. Ama onun yerini tutar mı, kesinlikle hayır! Çıkmalı mı(?), yani göreceğiniz manzaraya deyip değmeyeceğine pek emin değilim ama bunu çıkmadan bilemezsiniz. Yukarıya ücreti karşılığı merdiven veya asansör ile çıkabiliyorsunuz. Biz yukarıya merdiven ile çıktık, ama ne yazık ki en üst katın cam ile çevrilmiş olması güzel fotoğraflar çekme hayalimi suya düşürdü. Resimlerimi merdivenlerden aşağıya inerken yol boyunca çekebildim sadece.

Charles Bridge
Petrin Tower'den sonra istikametimiz Strahow Monastry. Kalabalığı ve levhaları takip ederek yolu bulabilirsiniz. Burayı da ziyaret ettikten sonra Prag Kalesine doğru yol alıyoruz. Prag Kalesi'nde ziyaret edeceğiniz Old Royal Palace, St Vitus Cathedral, St George's Basilica ve Golden Lane var. Bunların hepsini içeren tek bilet satılmakta. Fiyatı göreceğiniz yerlere göre değişmekle birlikte 250 CZK veya 350 CZK (Ağustos 2014). Prag gezinizin en güzel bölümünü oluşturacak yerlerden birisi bu bölge. En az yarım gününüzü buraya ayırmalısınız. Burada ismini bilemeyeceğim bir sürü tarihi bina muhteşem güzellikleriyle sizleri bekliyor olacak. Sizlere tavsiyem özellikle köprünün bu tarafındaki tüm sokakları gezmeye çalışın, hepsinde ayrı bir güzellik keşfedeceksiniz. Biz eşimle birlikte çok yorulmamıza rağmen saatlerce bu sokaklarda yürüdük diyebilirim. Gezi saatimiz sona ermesine rağmen buradan ayrılmak bize çok zor geldi.


St Vitus Cathedral
Buradan sonra nereyi gezeceğiniz size kalmış. Biz birçok yeri bir defadan fazla gördük. Aynı yoldan geri döndük, Old Town'a bir daha uğradık ve gezimiz başladığımız nokta da Ulusal Müze'de tekrar sonlandırdık. Bu arada görmeyi düşündüğüm bir yer daha vardı ki sonradan vazgeçtim. Orası da Dans Eden Ev (Dancing House - Tancici Dum) Siz isterseniz gezinize orayı da ilave edebilirsiniz. Ama Dans Eden Ev gezi rotamız üzerinde değil, orayı ziyaret etmek için tramvay kullanmanız gerekecek.

Prag güzel bir yürüme rotasına sahip, mesafeler birbirine uzakta olsa rota dağınık değil, yukarıda verdiğim rotayı iki gün içinde doya doya gezme imkanına sahip olacaksınız. Prag'ı çok beğeneceğinizi düşünüyorum, planlarınız arasında yoksa bile koyun derim.

Yemek olarak Prag'ın neyi ünlü bilmiyorum. Hatta bir şeyi ünlü mü pek emin değilim :) Sadece eşimle merak ettiğimiz bir şeyi denedik, bir tür hamur işi tatlı "trdelník". Tadı iyiydi. Size de tavsiye ederim.

Size akıcı bir gezi planı sunmaya çalıştım. Faydalanacağınızı ümit ediyorum. Gezi üzerinden uzun zaman geçtiği için gezdiğim yerlerin tarihi ve hikayesi eksik kaldı, bunları da diğer seyahat bloglarından öğrenmenizi tavsiye ederim.

Prag'la ilgili aklımda kalan tek ilginç şey dilencilerin dilenme şekilleri. Öne doğru eğilmiş başları yerde (sanki secde eder gibi ama değil), yüzlerini göremiyorsun. Yani kendilerini çok alçaltan bir duruş biçimleri vardı. Ben hiç para vermedim, vereni de görmedim. Niye öyle bir duruş sergiliyorlar anlamışta değilim. Gerçi onlara işini de öğretecek değilim ama neyse :) Bunu da not edeyim dedim.

Gezi planım burada bitti, şehir merkezinden havalimanına ulaşmanın en ekonomik yolunu anlatıp rehberi sonlandırayım. Metro Line A(yeşil) hat ile hattın son istasyonu olan "Dejvicka" ya geliyorsunuz. Buradan kısa mesafe bir yürüme ile otobüs durağına ulaşıp 119 nolu otobüse biniyorsunuz. Tüm yolculuğunuzu tek "basic ticket" alarak tamamlayabilirsiniz. Metroyu saymazsam otobüs havalimanı arası yolculuğunuz 20 dakika kadar sürüyor. Diğer şehir merkezi havalimanı arası ulaşım imkanlarını görmek için yukarıda da linkini paylaştığım Prag ulaşım haritasını inceleyin.

Gezi planı haritaları:
(Tüm haritalar bana aittir, lütfen farklı sitelerde izinsiz kullanmayın)








İyi gezmeler diliyorum.

Sağlıcakla kalın.

Ahmet Kahya

4 yorum:

  1. Ahmet Bey çok öz ve açıklayıcı olmuş yazınız çok teşekkürler. Emeğiniz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Bu bahsettiğiniz rota 6 saatte gezilebilir mi acaba ? Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  2. Koşarak gezerseniz belki :) şaka bir yana prag o kadar güzel bir şehir ki bulunduğunuz yerden uzun süre ayrılmak istemiyorsunuz. Özellikle Charles Bridge'nin ilerisi çok fazla zamanınızı alabilir.

    YanıtlaSil
  3. Slovenya değil slovakya üzerinden olmalı.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı... Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil