23 Aralık 2012 Pazar

Edinburg Gezisi

Merhaba. Bu yazımda sizlere Birleşik Krallığın en güzel şehirlerinden birini, Edinburgh'u anlatmaya çalışacağım. Umarım işinizi görür. İskoçya'nın 1437 yılından beri başkentliğini yapmış olan Edinburgh, sadece İngiltere'nin değil Avrupa'nın en güzel görünümlü şehirlerinden biri olarak kabul edilmekte. Bu nedenle her yıl yüz binlerce turist bu şehre akın etmektedir.


Öncelikle yazıya başlamadan önce uyarmalıyım ki Edinburg'un telaffuzu halk arasında "edinbura" şeklinde söylenmekte. Buna şaşırmayın yoksa gezi boyunca ikilemde kalabilirsiniz.

Gezi öncesi hazırlamış olduğum rehbere göre Edinburgh'ta çok miktarda ziyaret edilecek yer bulunmaktaydı. Biz tüm ziyaret edeceğimiz yerleri iki gün içinde bitirdik. Gezinin çoğunluğunu ise Edinburg'un tarihi sokaklarını keşfe ayırdık. Sanırım en güzeli de bu oldu..



EDINBURGH GEZİ REHBERİ
YER ADRES TÜR AÇIKLAMA
Edinburgh Tourism Office 3 Princes Street, Edinburgh EH2 2QP Office
Arthur's Seat Holyrood Park, Edinburgh View Area
National Museum of Scotland Chambers Street, Edinburgh EH1 1JF Museum
Royal Yacht Britannia Ocean Terminal | Leith, Edinburgh EH6 6JJ Explore £11.75
Holyrood Park Holyrood Park Road, Edinburgh EH16 5BT Park
Royal Botanic Garden The Garden | 20A Inverleith Row, EH3 5LR Park
Royal Mile* Royal Mile, Edinburgh EH1 2PB Historic Areas
International Climbing Arena South Platt Hill, Newbridge Sport Complex £6-10 
Edinburgh Castle* Castlehill, Edinburgh EH12NG Heritage £16
St. Giles Cathedral Royal Mile, Edinburgh EH1 1RE Heritage
Old Town* Historic Areas
St. Mary's Cathedral Palmerston Place, Edinburgh EH12 5AW Heritage
Scott Monument Princes Street Gardens,  EH2 2EJ Heritage
People's Story Canongate Tolbooth | Royal Mile, EH8 8BN Museum
The Scottish Parliament Horse Wynd, Edinburgh EH991SP Historic Sites
Princes Street Princes Street, Edinburgh Shopping
Ingliston Park and Ride 2 Eastfield Road, Newbridge, EH28 8LS Bus £1
Hermiston Park and Ride Riccarton Mains Road, EH14 5PX Bus £1
St Johns Hill, NCP Edinburgh St, 2 Viewcraig Gardens, EH8 9JU£10.90 / 12 h.,£19.90 / 24 h.
Macdonald Holyrood Hotel 81 Holyrood Road, EH8 8AU £10 / day
Holyrood Park Queen's Dr, EH8 8AZ £1 / hour free after 17:30
Morrison Street, NCP Morrisons Link, EH3 8DN £12.50 / 6-24

(*'lı yerler görmenizi tavsiye ettiğim yerledir.)


Her zaman yaptığımız gibi, geziye başlamadan önce turizm ofisine gidip şehirle ilgili harita ve broşürlerden birkaç tane alarak geziye başladık. Size de gezilerinizde bunu alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederim. Çünkü bir şehir hakkında en ilgi çekici yerleri bulacağınız şey bir turizm haritası, şehir hakkında en ayrıntılı bilgiyi alacağınız yer ise bir turizm ofisi olacaktır.

Edinburgh Sokakları
Geziye başlamak için ilk seçeneklerden birisi Arthur's Seat olabilir. Tripadvisor sitesinde geziseverler tarafından ilk sıraya konmuş olan Arthur's Seat, Edinburg'u tepeden gören güzel bir alan. Buraya ulaşmak için öncelikle Holyrood Park civarına gelip oradaki patika yoldan yukarı doğru bayağı bir yürümeniz gerekiyor. Yolu nasıl bulacağım diye merak etmeyin, oraya yaklaştığınızda geniş bir patikadan tepeye doğru yürüyen yüzlerce turist göreceksiniz :) Eğer gezi zamanınız sınırlı ise buraya vakit harcamanızı tavsiye etmem. Çünkü Arthur's Seat'a ulaşmak için bayağı bir yol yürümeniz gerekiyor ve çok yorucu oluyor. Tek özelliği ise şehri tepeden gören bir konumda olması ve Edinburgh'ta gerçekten güzel görüntüye sahip bir şehir. Vakti bol olanlar için tavsiyedir ama kısıtlı zaman için çok da gerekli değil. Aynı vakti Edinburgh sokaklarında gezerek geçirmek daha verimli olacaktır.

Kaleden şehre bakış
Bana göre Edinburgh'a gelen herkesin muhakkak görmesi gereken yerleden birisi de, şehrin en önemli turistik simgelerinden birisi olan Edinburgh Castle. Giriş ücreti pahalı (2012 Temmuz-£16) olmasına rağmen görmenizi tavsiye ederim. Kaleye girdiğinizde ilk olarak ücretsiz rehberli turlara katılıp kale hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. 30-40 dakika kadar süren tur sonrasında kalenin kalanını kendiniz gezebilirsiniz. Kale içinde müze tarzı yerler de yer almakta. Kalenin tamamını gezmek 2-3 saatinizi alacaktır. Ayrıca kaleden şehri yukarıdan görme ve güzel fotoğraflar yakalama imkanına sahip olacaksınız.

Edinburgh tarihi dokusu gerçekten kuvvetli bir şehir. Burayı bir açık hava müzesi olarakta düşünebilirsiniz. Yani kapalı müzelerini gezmek yerine şehri gezmek çok daha iyi bir tercih olabilir diye düşünüyorum. Her noktasında farklı güzellikler keşfediyorsunuz. Başlama noktanız ise mutlaka şehrin merkezi yani Old Town olmalı. Old Town ile birlikte Royal Mile (kraliyet yolu) boyunca kendinizi tarihin derinliklerinde hissedebilirsiniz. Şehir turu esnasında St Giles Cathedral ve St Mary's Cathedral, Scott Monument, The Scottish Parliment hepsi yol boyunca karşınıza çıkacak olan yerler. Tüm bu yerleri gezdikten sonra alışveriş yapmak isterseniz yolunuzu Princes Street'e çevirebilirsiniz.

Gezi rehberi bitti sanırım. Aslında bayağı bir gezdik ama niye bu kadar kısa oldu, anlayamadım :) Neyse benim size tavsiyem; Edinburgh büyük bir şehir değil zaten , alın elinize bir harita, 1-2 günde şehrin gezilecek her yerini gezmiş olursunuz. Sizin de Edinburgh gezisi ile ilgili tavsiye ve önerileriniz varsa yorum sayfası sizleri bekler :)

Sağlıcakla kalın..

(Bu gezi Temmuz 2012 tarihinde yapılmıştır.)

2 yorum:

  1. Gezi yazılarınıza bayıldım, gitmek istediğim yerlerden birisi de buraydı, saygılar..

    YanıtlaSil