17 Ekim 2011 Pazartesi

St Albans Gezisi

Merkez Londora'ya 22mil (35 km) mesafede tarihi değerleri bulunan bir İngiliz kasabası. Tam veya biraz zorlamayla yarım günlük bir gezi ile gezilebilecek bir büyüklükte.. 

St Albans Cathedral
Yakın çevrede gezmeye değer yerler ararken bir arkadaşım o şehirde olan ünlü bir cathedral'den bahsetmişti. Bende araştırmalarım sonucunda evveli zamanında Roma İmparatorluğu Britanya adasına ayak bastığında St Albans'ın Londra'dan sonra(eski adıyla Londinium) ikinci büyük bir kenti olduğunu ve o zamanlar ki adının Verulamium olduğunu öğrendim. Ve eşimle birlikte geçen yıl Mart ayında güneşli bir günde gittim St Albans'a.



Karşımda şirin bir kasaba buldum. İngiltere'de biraz şanslı olmak lazım. Eğer gezinizi güneşli bir günde yapıyorsanız değmeyin keyfinize.. Ama hava kapalı ve yağmurluysa güzel bir yer bile size kötü görünebilir.


Neyse ilk olarak hemen her gittiğim yerde yaptığım gibi şehrin "tourism information" bölümüne gittik ve şehirle ilgili ne kadar varsa harita, broşür, v.s.'lerimizi aldık.


İlgili link: http://stalbans.gov.uk/leisure-and-culture/tourism-and-travel/tourist-information-centre/

Ben size kısaca gezilebilecek yerleri aşağıda sıralayacağım. Siz kendinize göre bir plan çıkarır veya benim tavsiye planıma uyarsınız.


  • St Albans Cathedral (girişi ücretsiz, belli saatlerde rehber eşliğinde gezebilirsiniz)
  • Museum of St Albans (girişi ücretsiz, St Albans yakın tarihinin anlatıldığı bir müze)
  • Verulamium Museum (girişi ücretli, Roma tarihinin anlatıldığı bir müze)
  • Verulamium Park (içinde gölde bulunan Verulamium Museum'un yanında çok güzel bir park)
  • Roman Theatre (girişi ücretli, Verulamium Museum'a yakın mesafede bir alan)
  • Clock Tower (kentin içinde tarihi bir saat kulesi)


Ben yukarıda sizlere belli başlı gezilebilecek yerleri paylaştım. Ama size tavsiyem zaten küçük sayılabilecek bir kasaba, o nedenle çok fazla plana takılmadan güzel bir gün geçirmeye çalışın. Sokaklarını gezin, kaybolun, yeni yerler keşfedin..


Verulamium Museum
Yukarıdakilerden ise St Albans Cathedral gezmeye değer en güzel yerlerin başında geliyor. Bahçesinde bile güzel vakit geçirebilir ve güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bu arada önemli bir ayrıntı; cathedralin hemen yanındaki St Albans School'un da çok eski zamanlarda hapishane olarak kullanıldığını söylemeliyim. Oraya da bir uğrayın. İlginç bir deneyim olacaktır.. Sınıfları bizim alışık olduğumuz sınıf gibi değil. Düşünün zindandan ne kadar sınıf yapılabilecekse o kadar yani :)




Onun dışında Museum of St Albans eğlenceliydi. Yakın tarihlerine ait ne varsa her şeylerini paylaşmışlar. Verulamium Museum ve parkta mutlaka görülmesi yerlerden.


Evet benden kısaca bu kadar.. Eğer Londra'da yaşıyorsanız sakin bir yere küçük bir kaçamak yapmak için uygun bir kasaba..


Sevgiyle kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder