17 Ekim 2011 Pazartesi

Oxford Gezisi

Geçen yıl tatili fırsat bilerek 2 günlük Oxford, Bath, Stonehenge ve Avebury ve Salisbury'den 'den oluşan bir gezi planlamıştık. Normalde planımız ilk gün Oxford ve Avebury'i gezmek, ikinci gün Stonehenge,Salisbury ve Bath şehrini gezip evimize dönmekti. Arada kalan gecede ise  Basingstoke'te bir dostumuza misafir olacaktık.



Ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve Oxford'a yola çıkmakta geç kalınca ilk günümüzü sadece Oxford'a ayırdık. Geri kalan günde de Stonehenge, Bath ve Avebury'den oluşan bir gezi yaptık. Yani Salisbury'i plandan çıkarmış olduk.     


Şimdi size bu yazımda kısaca Oxford gezimizden, sonraki yazımızda ise Stohenge, Bath ve Avebury gezimizden bahsedeceğim.  


İngiltere'de Londra'dan dışında aklıma gelen ilk iki şehir hangisi deseler herhalde buna cevabım Oxford ve Cambridge olurdu. Sanki kardeş iki şehir gibi, birbirlerine benzeyen, aslında üniversitelerinden dolayı içlerinde de büyük rekabet olan iki şehir. Yani öyle bir rekabet ki sadece eğitimde değil, sporda da Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında ciddi bir rekabet oluşmuş. Her yıl iki üniversite arasında yapılan kürek yarışları geleneksel bir hal almış. Düşünün ki her yıl Mart ayında yapılan bu yarışların 2011 yılında 157.si yapıldı. Tabii ki bunda her iki şehrin içinden nehir geçmesinin bir etkisi var mı bilmiyorum. Akademik yarışı spora da taşımak istemişler herhalde :)


Oxford'ta Cambridge gibi tam bir üniversite şehri. Bu şehirde Oxford Üniversitesine bağlı birçok kolej var. Bunların çoğunu gezmek ücretsiz. Tabii ki bunun için uygun bir zamanda orada olmanız lazım. Yaza doğru genelde sınav dönemleri olduğu için turistlere kapalı olabiliyor. Bunun için tourism office'den bilgi almakta fayda var. Onun dışında müzeler ve tabii ki sokaklar sizi bekliyor.


Cambridge ve Oxford gerçekten elit şehirler. Buralarda gezerken kendinizi farklı bir havada hissediyorsunuz. Gerçek İngiltere duygusunu burada alıyorsunuz. Buna sebepte ne yazık ki İngiltere'nin bir çok şehri göçmenler tarafından dolmuş durumda. Göçmenler arasında olan Türklerin iyi bir sınıfı oluşturduğu bile söylenebilir. Daha alt sınıflarda o kadar çok insan var ki.. Zaten bu ülkeye gelenlerin yaşadığı ilk büyük hayal kırıklığı hayalindeki İngiltere ile gerçek İngiltere arasındaki farktır. Peki güzel şehirler yok mu? Tabii ki var. Ama dediğim gibi oralarda çoğunlukla İngilizler yaşıyor. O şehirleri güzel yapan da bu, yabancıların olmaması. (İngiltere'de yaşayan tüm yabancıları kastediyorum, bu ülkede Türkler sayı bakımından azınlık bile sayılabilir.)


Neyse gelelim gezimizin ayrıntılarına. Geziye eğer trenle veya otobüsle gidecekseniz ki en uygunu bu, Londra'dan uygun fiyata biletler bulabilirsiniz. Benim bulunduğum yerden Oxford'a ulaşım zor olduğu için ben arabayla gittim. Arabayla gitme de en büyük sorun park yeri sorunu. Şehir içinde park ücretleri eğer gün boyu kalacaksanız aşırı pahalı olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle İngilizlerin güzel bir keşfi olan "ParkandRide" kullanmanızı öneririm. Parkandride dediğim bu tür turistik şehirlerin kenarlarına 3-5 tane büyük park yerleri yapıyorlar, oradan şehrin içine otobüs ile taşıyorlar. Park yeri ücretsiz, sadece otobüse gidiş-dönüş için bilet parası veriyorsunuz. Çok mantıklı bir olay, böylelikle şehir trafiğini büyük ölçüde rahatlatmış oluyorlar. Ama unutmayın parkandride'ler çok büyük park yerleri olmasına rağmen gün içinde kısa zamanında dolabiliyor. Oxford'un her yönünde(kuzey, güney, batı, doğu) bu şekilde 5 tane otopark bulunmakta. Oxford parkandride yerlerinin ayrıntılı bilgisini http://www.oxfordparkandride.co.uk linkinden alabilirsiniz. 


Neyse gelelim şehire. Şehirde belli başlı gezilebilecek yerleri aşağıda sıralayacağım. Siz ilginizi çekecek yerleri belirleyip gezebilirsiniz. Zaten şehire gelince bir harita alacaksınız değil mi? Çok değil, tourism office'de 50 pence satılıyordu :) Adresi: 15-16 Broad Street, OX1 3AS, (09:30-17:30)


  • Oxford Colleges (her köşe başında bol miktarda kolejler göreceksiniz)
  • Chrish Church (Oxford'un en büyük koleji ve cathedral'ini içeriyor, girişi ücretli, ama ücretsiz dışarıdan görülebilecek yerleri de var) 
  • Ashmolean Museum (girişi ücretsiz, sanat ve arkeoloji müzesi, gezilmeli)
  • Museum of Oxford (Oxford tarihini anlatan bir müze) 
  • Museum of History of Science (girişi ücretsiz, bilim tarihi müzesi)
  • Museum of Natural History (Londra'daki Natural History Museum'un biraz daha küçüğü, girişi ücretsiz, gezilmesi gereken güzel bir müze)
  • Pitt Rivers Museum (girişi ücretsiz, Museum of Natural History'un hemen yanında antropoloji ve arkeolojiye ait 250.000'den fazla objenin sergilendiği güzel bir müze)
  • Modern Art Oxford (İsminden anlaşılacağı gibi modern sanat müzesi, girişi ücretsiz)
  • Oxford Castle-Unlocked (girişi ücretli, bir zamanlar hapishane olarak kullanılmış bir kale)
  • Radcliffe Square (Broad Street ve High Street arasında kalan bir meydan, güzel bir mekan, burada bir kahve molası verebilirsiniz) 

Yukarıda belli başlı gezilebilecek yerleri belirttim.Bunların arasında seçim yapmanız gerekebilir. Size tavsiyem kolejlerin hepsi birbirine benzer, bir tanesini belirleyin ve gezin, hepsine vakit ayırmaya gerek yok. Onun dışında Museum of Natural History ve Pitt Rivers Museum müzeleri iç içe geçmiş güzel müzeler bunları gezebilirsiniz. Ashmolean Museum'de benim beğendiğim müzelerden birisiydi. İçinde İslam ve Türkiye tarihine dair eserlerden de bol miktarda bulunmakta. Tabii ki onları gördüğünüzde bunların burada ne işi var türü sorgulamalara girmeniz olası.. Radcliffe Square'de mola vermek için güzel bir mekan, hemen karşısında Oxford Üniversite kilisesi (University Church Of St Mary the Virgin) var, biz gittiğimizde içeride klasik müzik dinletisi vardı, sıralara oturup dinledik, kilisede müzik, ilginç bir deneyimdi.

Onun dışında güzel bir günde nehir kıyısında punting yapmanızda olası, biz daha önce Cambridge'de yaptığımız için yapmadık. Gerçi biraz da hava soğuktu, onun için günün yağışlı kısımları hep müzelerde geçti, hava açtıkça dışarı kaçıyorduk :)


Son olarak Oxford alışveriş açısından da güzel bir şehir. Tüm ünlü markaların mağazaları bulunmakta, emin olun eğer oraya yanınızda bir bayanla giderseniz gezinin bir kısmını alışverişe ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Benim gibi :)

Evet gezinin özeti böyle, umarım tavsiyelerim faydalı olmuştur. 


İyi gezmeler.

3 yorum:

  1. teşekkürler bilgi için. kısmetse 3 aylığına gidiyorum temmuzda, inşallah hava o kadar soğuk olmaz.

    YanıtlaSil
  2. merhaba, benim gibi sadece 1 gece oxford'da bulunabilecek birisi için çok daha faydalı olan güzel bilgiler vermişsiniz. emeğinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Bir gezgin olarak yazıya bayıldım, burada da oxfordun en iyi yerleri var
    http://www.eniyiyerler.com/mekanlar/oxford-gezilecek-yerler/

    YanıtlaSil