14 Ağustos 2016 Pazar

Kapadokya Gezi Rehberi

Merhaba değerli blog takipçileri. Gezi bloğuma yeni bir gezi rehberi eklemenin zamanı geldi de geçiyor bile. Başta şunu itiraf edeyim; ben bu geziyi geçen yıl yaptığım Rize - Gümüşhane - Kayseri gezi rotamın devamı olarak, tam da bir yıl önce  Ağustos ayı içinde gerçekleştirdim. Geçen yaz Ağustos ayında yazdığım Rize ve Gümüşhane Gezi Rehberinden sonra yıl içinde müsait bir anımda yazarım dediğim Kapadokya Gezi Rehberini -yıl içinde o kadar yoğun bir çalışma temposu geçirdim ki- yazmak bugüne nasip oldu. Neyse yapacak birşey yok, canım sağolsun :)


Bu yazımda size bir günlük bir Kapadokya gezi planı sunacağım. Tabii ki kimileri bir günde Kapadokya gezilir mi diyebilir, ama benim gibi bir geziye birçok yeri sığdırmaya çalışırsanız neden olmasın? Eğer siz Kapadokya bölgesine birkaç günlüğüne gidiyorsanız planımı parçalara bölüp uygulayabilirsiniz. Ama benim size tavsiyem Kapadokya bölgesini rahatça gezmek için en az 2 gün ayırmanız ve bölgede konaklamanız. Benim geçen yıl yaptığım bu gezim Karadeniz'den Ege'ye uzanan geniş bir bölgeyi kapsadığı için Kapadokya yol üstü bir ziyaret olarak kaldı. Ayrıca gezi planımı hızlandırmama sebep olan bir akrabamın düğününe yetişme gibi bir bahaneyi de araya sıkıştırıvereyim :) Haa bu arada ben bu geziye ancak bir gün ayırabilirim diyenleri de tatmin edecek bir plan olacak bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Bu konuda tek yapmanız gereken güne erken başlamak.

Ben Kapodakya'ya Kayseri üzerinden araba ile geldim. Planım sabah çok erken saatte kalkıp Kapadokya bölgesi üzerinde tur atan balonları (binmek için değil:)  izlemek ve fotoğraflamaktı. Ama uzun süreli gezilerin olağan eksilerinden biri olarak yorgunluğuma yenik düştüm ve sabah güzelce uykumu aldıktan sonra ancak yola çıkabildim. Yani balon fotoğraflama işi bir sonraki gezime kaldı. Aslında ilk gezi planını hazırlarken balona da binmek niyetindeydim ama fiyatlarını öğrenene kadar :/ Siz de balon turu yapmak niyetindeyseniz bu konuda internette iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Turlar genelde paket programlar şeklinde uygulanıyor ve verilen hizmete göre fiyatlar değişiyor. Ayrıca balona binmek gibi bir planınız varsa balonlar sabahın çok erken saatlerinde havalanıyor haberiniz olsun.

Kapadokya geniş sayılabilecek bir bölge bu nedenle eğer geziye turla gitmiyorsanız arabanız ile gitmenizi veya araba kiralamanızı tavsiye ederim. Bu sayede daha fazla yeri daha kısa zamanda görebilirsiniz.

Benim gezi planım ile bölgede sırasıyla göreceğiniz yerler (bu aynı zamanda benim gezi rotamın temelini oluşturuyor); Avanos - Paşabağ Vadisi - Zelve Örenyeri - Devrent(Hayal) Vadisi - Üç Güzeller - Ürgüp - Ortahisar - Göreme Örenyeri - Aşk Vadisi (Love Walley) - Çavuşin Örenyeri - Uçhisar - Derinkuyu Yeraltı Şehri - Ihlara Vadisi

Yukarıda yazdığım yerin hepsini bir gün içinde gezdim. Sizde sabah erken başlayan bir gezi ile tüm bu yerleri görebilirsiniz. Ama size tavsiyem aceleniz yoksa geziyi iki güne yayıp rahat rahat gezin. Çünkü mesela bizim gezinin son kısmında Ihlara Vadisi kapanma saati geçmişti ama biz o saatte gelen diğer insanların yaptığı gibi içeriye gayri resmi olarak girdik ve vadinin küçük bir kısmını gezebildik. Eski yıllarda yaptığım Kapadokya gezisinden hatırladığım Ihlara vadisini gezmek yarım gününüzü alacaktır. Gezi planındaki Avanos'tan Uçhisar'a kadar olan gezeceğiniz yerler birbirine yakın ama Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne ve oradan Ihlara Vadisi'ne ulaşmak en az bir saatinizi alacak bir yolculuk demek, bunu da dikkate almanızı tavsiye ederim. Bu nedenle iki günlük gezi planı yapanlar Avanos'tan Uçhisar'a kadar olan kısmı birinci gün, Derinkuyu Yeraltı Şehri ile Ihlara Vadisi gezisini ikinci gün yapabilirler. Hatta ikinci gün gezisine yol üstünde Derinkuyu'dan önce gelen Kaymaklı Yeraltı Şehrini de ekleyebilirsiniz. Veya her yeraltı şehri birbirine benzer diye düşünerek gezmezsiniz karar sizin.

Şimdi aşağıda bölüm bölüm gezilecek yerleri açıklamaya çalışacağım ve size geziyle ilgili bir takım ipuçları vereceğim.

Avanos
Gezimizin başlangıç noktası Avanos. Biz her gezimizde yaptığımız gibi ilk olarak turizm ofisinin yolunu tutuyor ve bölge ile ilgili alabildiğimiz tüm harita ve rehberleri alıyoruz. Kapadokya bölgesinde hoşuma giden şeylerden birincisi örenyerleri hariç her ilçede ücretsiz park yerleri mevcut olması oldu, bu nedenle arabamızı park ederken hiç sorun yaşamadık. Ayrıca örenyerlerindeki park ücretleri de öyle fahiş ücretler değil. Özellikle çoğu turistik bölgede yaşadığımız park sorununu Kapadokya bölgesinde yaşamadığımızı ifade etmeliyim.

Kapadokya Haritası
Avanos çömlekleri ile ünlü bir ilçe. Eşim Kapadokya'dan hatıralık birşeyler alma fırsatını kaçırmak istemediği için ilk olarak gözümüze kestirdiğimiz bir hediyelik eşya dükkanına giriyoruz. Alışverişi bitirdikten sonra kısa bir ilçe turu yapacağız, ilk görecek pek birşey bulamayınca bir taksiciye soruyoruz burada görülecek ne var diye. İleride bir asma köprü olduğunu, insanların onu görmeye gittiğini söylüyor. Avanos'ta asma köprü ziyaret etmek hiç cazip bir fikir değil ama merak bu ya yine gidiyoruz. Sonuç hayal kırıklığı(benim için), görmeseniz de olur yani. Hediyelik eşya dükkanların önündeki ve içerideki sanat eserleri çok daha fazla dikkat çekici. Avanos'ta en çok ne beğendin derseniz; bir resim sanatçısı şehir merkezindeki bir trafoya Kapadokya bölgesinin turizm haritasını çizmiş, ben o haritaya bakarak hemen bir gezi planı çıkardım, çok işime yaradı diyebilirim :)

Avanos'ta görülecek bir diğer yerde Özkonak Yeraltı Şehri, ama biz sınırlı bir sürede gezdiğimiz için tercihlerimizi sınırlandırıp yeraltı şehri olarak bölgedeki en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu Yeraltı Şehri'ni ziyaret edeceğiz. Bu nedenle burayı ziyaret etmeden Avanos'tan ayrılıyoruz.

Avanos'tan sonra rotamız Paşabağı Vadisi; peribacalarını görmek için bir başlangıç noktası olarak sayabilirsiniz. Kısa bir süre ziyaret, fotoğraf çekimi ve yola devam. Park yeri ücretsiz.

Zelve Örenyeri
Sonraki durağımız Zelve örenyeri. Bölgedeki örenyerleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak işletiliyor ve hepsinin hatırı sayılı ölçüde bir ücreti var. Size tavsiyem çok yer görecekseniz gezinin başında bir müzekart satın almanız. Geziniz çok daha uygun fiyata gelecektir. Ayrıntılarını burada anlatmayacağım. En iyisi siz doğrudan web sitesini ziyaret edin: http://www.muze.gov.tr/tr/muzekart 

Zelve örenyeri tahmin ettiğimden daha fazla büyük bir alana sahip, özellikle Göreme örenyeri daha bilinir olmasına rağmen ben Zelve'yi daha çok beğendim. Burada çok güzel fotoğraflar çekme imkanını yakalayacaksınız. Araba park yerinin cüzi bir ücreti vardı. Önemli iki tavsiye; bölge büyük, gezmek 1-2 saatinizi alabilir. İçeriye girerken muhakkak yanınızda su bulunsun. İçeride alışveriş yapılacak bir alan yok, girdiğinizde de geri dönemiyorsunuz. İkincisi de; mümkünse Kapadokya gezisini yazın yapmayın. Gezeceğiniz çoğu yer açık hava müzesi olacak, sıcak hava açık alanda insanı çok kötü etkiliyor. Açıkçası bizim Ağustos ayında yaptığımız gezi ile hatırlayacağım en kötü anı havanın sıcaklığı oldu. Eğer yazın yapıyorsanız da kendinizi sıcaktan koruyacak önlemleri almayı ihmal etmeyin. Şapka, şemsiye, v.s.

Dervent Vadisi
Zelve'den sonra yola devam, yol üzerinde göreceğimiz ilk yer Devrent(Hayal) Vadisi. Burada çoğu hayvan figürü olan farklı şekillerde peri bacası oluşumlarını görebilirsiniz. Ben hepsini benzetemedim ama özellikle deveye benzeyen peri bacası ilginçti.

Devrent'ten sonra istikamet Üç Güzeller; ismi üzerinde ikisi büyük biri küçük üç tane peri bacası yolunuz üzerine gelecek. Benim pek ilgimi çekmedi ama herkes yol üstü durup ziyaret ediyor işte. Siz de görmemiş olmamak için göreceksiniz nasılsa.

Temenni Tepesinden Ürgüp
Üç Güzelleri'de gördükten sonra Ürgüp'e doğru yol alıyoruz. Küçük bir şehir turu sonrası şehri ve bölgeyi daha iyi görebilmek için Temenni tepesine çıkıyoruz. Tepe gerçekten güzel bir konumda; tüm Ürgüp ve geniş bir bölge ayaklarınızın altında. Tepede Kılıçarslan Gazi Türbesi yer almakta ve ayrıca bir kafe de bulunmakta. Burası gezide yorulan bize güzel bir dinlenme imkanı oldu. Kafenin fiyatları oldukça uygundu.

Göreme Örenyeri
Ürgüp'ten sonra Ortahisar'ı ziyaret etmeden geçip Göreme örenyerine doğru yol alıyoruz. Göreme örenyeri Kapadokya bölgesinin en ünlü açık hava müzesi. Park yeri ücreti yüksek değil ama yine de ünlü olmasının hakkını alıyor, Zelve'den daha pahalı :) Burada tedbirliyiz açık hava müzesini suyumuzu alıyoruz da geziyoruz. Ama önceki hava müzesine benzemesi mi yoksa havanın sıcaklığımı etkili oldu bilmiyorum Göreme örenyeri gezimiz Zelve örenyeri kadar uzun sürmüyor.

Göreme örenyerinden sonra Aşk Vadisi (Love Walley) ve Çavuşin örenyeri(Çavuşin kilisesi) ziyaret ediyoruz.

Uçhisar Kalesi
Sonrasında hem biraz dinlenmek hem de manzara izlemek için Uçhisar'a doğru yol alıyoruz. Uçhisar'da gideceğimiz yer Kapadokya bölgesini en zirve noktadan göreceğimiz Uçhisar Kalesi. Uçhisar zaten yukarı bir noktada, kale ise çok daha yüksek. Biz kaleye vardığımız da o kadar yorgunduk ki kalenin tepesine çıkmayı göze alamadık. Kaleye çıkmak için cüzi bir ücret ödeniyor. Müzekart burada geçerli değil. Biz kalenin eteklerinde manzaraya sahip bir noktaya oturup hem manzaranın tadını çıkardık hem de dinlendik. Ayrıca Uçhisar'a gelmişken Güvercinlik Vadisi(Piegon Valley)'ne uğramamak olmaz. Burası isminden de anlaşılacağı gibi güvercinlerin olduğu, güzel bir manzaraya sahip, hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu, ayrıca önünde güzel pozlar verebileceğiniz nazar boncuklu ağaçların olduğu bir bölge :)

Saatler ilerliyor ve görecek iki yerimiz daha var. Uçhisar'da biraz dinlendikten sonra yeraltı şehirlerini görmek üzere yola çıkıyoruz. Uçhisar'dan Niğde istikametine doğru yola çıkıyoruz. Yol üzerinde iki tane yeraltı şehri var; Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri. Biz daha büyük olması sebebiyle Derinkuyu yeraltı şehrini ziyaret ediyoruz. Uçhisar'dan Derinkuyu istikameti araba 30-40 dakika civarı tutuyor.

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı şehri yeraltına doğru 8 katlı içine girdikçe sizi biraz da korkutan bir yapıya sahip. Aşağıya indikçe bir bilinmezliğe doğru yol alıyorsunuz. Hemen aklınıza kötü senaryolar geliyor; ya deprem olursa biz burada sıkışıp kalırsak gibi :) Ama gerçek olan şu ki bizim sadece yarım saat ziyaret edeceğimiz bir yerde insanlar yıllarca yaşamış. Korku insana neler yaptırıyor şaşırmamak elde değil. Yeraltı şehrinin kısa hikayesi ile ilgili bilgiyi şu linkte bulabilirsiniz; http://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/derinkuyu-yeralti-sehri

Yeraltı şehirlerinin girişleri de ücretli (2016 yılı - 25 TL) ama bizim müzekartımız var bedava geziyoruz :) Bence çok hesap kitap yapmayın, alın bir müzekart rahat edin. Ücreti (2016 yılı) 40 TL. Hele bir de öğrenci veya öğretmen iseniz 20 TL'ye geliyor ki büyük avantaj.

Derinkuyu yeraltı şehrini gezdikten sonra çıkışta bulunan çay bahçelerinin birine oturuyoruz. Çay ve gözleme sipariş edip hem karnımızı doyuruyoruz hem de biraz mola veriyoruz. Kolay değil labirent gibi sekiz kat inip sonra çıkmak :)

Ihlara Vadisi
Evet gezimizin sonuna geliyoruz; aslında Derinkuyu ve Ihlara Vadisi gezileri ikinci güne kalması gereken gezilerden ama bizim vaktimiz yok; hemen Ihlara'ya doğru yola çıkıyoruz. Yol araba ile 40 dakika civarı sürüyor. Gittiğimizde vadinin girişi kapanmış, görevli yok ama ziyaretçiler vadiye hala iniyor. Nasıl olduğunu anlamaya çalışırken birden kendimizi turnikelerden atlamış aşağıya doğru inerken buluyoruz. Ama vicdanımız rahat müzekart ile burayı da ücretsiz gezebiliyorsunuz :) Saatin ilerlemiş olması nedeni ile vadinin içinde fazla ilerlemiyoruz. Biraz gezip fotoğraf çekip geri çıkıyoruz.

Evet gezi planım burada sona erdi. Ihlara vadisinden sonra istikametimiz Konya. Orayla ilgili bir gezi rehberi de müsait bir zamanda yazarım herhalde ;)

Gezi planıma burada son verirken en önemli tavsiyemi tekrar yapayım; Kapadokya gezisini ilkbahar veya sonbahar'da yapın. Yazın sıcaklarında açık havada gezmek gerçekten çekilmiyor.

Herkese iyi gezmeler :)

Gezi rotalarım aşağıdadır.




2 yorum:

  1. Ahmet bey merhaba size ulaşabileceğim bir mail adresi var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      http://ahmetkahya.com/contact.html
      linkinden bana ulaşabilirsiniz.

      Sil