22 Ağustos 2015 Cumartesi

Rize (Ayder Yaylası-Zilkale-Palovit Şelalesi) Ve Gümüşhane(Karaca Mağarası-Tomara Şelalesi) Gezi Rehberi

Herkese merhabalar. Uzun bir aradan sonra yaz tatili vasıtasıyla gezilere yeniden başladım. Bu yazımda size günübirlik bir gezi planı paylaşacağım. Aslında kapsamlı bir yayla turu yapmayı planlarken çeşitli sebeplerle turumu günübirlik Rize Ayder Yaylası ve çevresi ile sınırladım. Ama sizlere tavsiyem Rize ve çevresini tam olarak rahatça gezebilmek için iki gününüzü ayırmanız.


Ayder
Ben size kendi gezi planımı sunayım ve gezilecek yerleri anlatayım siz kalma gününüze göre kendi planınızı oluşturabilirsiniz. Öncelikle benim Rize şehir gezisi yapacak bir vaktim olmadı. Muhtemelen günübirlik bir gezide sizin de şehir merkezini gezecek pek bir vaktiniz olmayacak. Ama eğer ille de şehre uğrayacaksanız ziyaret edilebilecek yerlerin başında Rize Kalesi ve Atatürk Müzesi geliyor. Ayder yaylasına gitmek için sabah erken saatlerde hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yaylaya ulaşmak biraz vaktinizi alacak. Ayder'e ulaşmak için Rize'den doğuya doğru Çayeli istikametinde gideceksiniz. Çayelinden geçtikten sonra Ardeşen'e varmadan sağa doğru Kaçkar Dağları ve Ayder levhasını göreceksiniz. Sağa döndükten sonra yayla yoluna girmişsiniz demektir. Yol boyunca solunuzda gördüğünüz nehir ünlü Fırtına Deresi. İnternette Fırtına Deresi'ni araştırırken hızlı akışıyla ünlü olduğunu okumuştum. Ama muhtemelen gittiğimiz tarihin Ağustos olması sebebiyle suyun akışı ve miktarı oldukça az seviyedeydi. Yol boyunca Ayder'e tırmanırken sağlı sollu rafting firmalarını göreceksiniz. Dağraft bunlardan bir tanesi ve galiba en ünlüsü. Web sitesini inceleyin güzel bir site yapmışlar ve raftingle ilgili merak ettiğiniz herşeyi açıklamışlar. Tebrikler. (http://www.dagraft.com.tr) Rafting sezonu Mayıs-Ağustos aylarında açılıyor ve rafting için en uygun Mayıs ve Haziran ayı oluyor. Suyun akış hızı ve dolayısıyla heyecan için tabii ki :) Biz yola çıkarken rafting yapma planı ile çıkmış hatta hazırlığımızı ona göre yapmış ama suyun azlığını görünce biraz moralimiz bozulmuştu. Hem dönüş yolunda vaktimiz kalmaması hem de isteksizlik nedeni ile rafting planını iptal etmek zorunda kaldık. Yol boyunca başka rafting firmaları ve alabalık tesisleri de bulunmakta. Sabah erken gittiğinizi varsayarsak rafting veya yemek işini dönüş yoluna bırakabilirsiniz. Nereye giderseniz gidin dönüş yine bu yoldan olacak.

Yolun devamında karşınıza gelecek ilçe Çamlıhemşin. İlçe merkezini geçtikten sonra levhaları göreceksiniz. Sola doğru yola devam ettiğinizde Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylasına, düz devam ettiğinizde ise  Zilkale ve Palovit Şelalesine doğru yol alırsınız. Biz sabah kahvaltısı yapacak olduğumuz için ilk olarak Ayder Yaylasına doğru yol almaya devam ettik. Planımız Ayder'de kahvaltı yapmak, biraz etrafı dolaşmak, dönüş yolunda Çamlıhemşin'e geri dönüp, Zilkale ve Palovit şelalerini ziyaret etmekti. Planı da hazırlamış olduğum gibi uyguladık.

Tarihi Köprü
Çamlıhemşin'den Ayder'e devam ettiğinizde yarım saatlik bir yolumuz kalıyor. Ayder Yaylası Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın sınırları içinde yer alan bir yayla. Milli Parklara giriş ücretli olduğu için belli bir noktadan sonra kontrol noktasından giriş ücreti ödüyorsunuz. Arabalar için 2015 Ağustos giriş ücreti 9 TL idi. Girişi yaptıktan sonra belli bir yol daha aldıktan sonra Ayder'e varmış oluyoruz. Tabii konu Ayder'e gelmişken biraz da oradan bahsetmekte fayda var. Eskiden yayla diye anılan Ayder turizmin gelişmesi ve yabancı turistin artması ile artık yaylalıktan çıkmış, küçük turistik bir ilçeye dönüşmüş. Ben giderken öyle olduğunu biraz internette okumuştum ama bu kadar da çok hayal kırıklığına uğrayacağımı düşünmemiştim. Yani çok kötü bir yerle karşılacağınızı iddia etmiyorum ama insanlar yaylaya niye gider? Biraz sakinlik, dinginlik ve kafa dinlemek için değil mi? Sizde eğer bu amaçla yaylaya gidiyorsanız yanlış yerdesiniz demektir. Biz haftasonu kalabalık olur diye haftaiçi gitmeyi tercih etmemize rağmen hem araba hem de insan trafiği açısından -iğne atsan yere düşmeyecek- bir kalabalık ile karşılaştık ki ben bu durumda haftasonlarını tahmin bile edemiyorum. Onlarca pansiyon ve otelle dolu Ayder bir turizm merkezi olarak anılabilir ama yayla denebilir mi pek emin değilim. Bu konuda kendinizi büyük beklentiye sokmamanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca Ayder'i özellikle Arap turistlerin tercih etmesi ne yazık ki pansiyon fiyatlarını da yükseltmiş. Biz gezi öncesi bir gece Ayder'de pansiyonda kalmayı planlarken hem fiyatların yüksekliği hem de yer bulunmasının zorluğu nedeniyle kalma planını iptal etmiştik. İyi ki de etmişiz, ben öyle kalmaya değer pek bulmadım Ayder'i. Belki sakin dönemlerinde tercih edilebilir. Peki otelde kalmıyorsanız ne yapacaksınız Ayder'de? Açıkçası yapılacak pek birşey de yok. Çünkü pansiyonların çokluğu nedeniyle yürüme alanları azalmış, her tarafta restoranlardan yayılan mangal kokuları, kalabalık nedeniyle kaldırımdan yola taşmış insanlar... Hayal edin işte. Neyse yeterince kötüleyebildim mi durumu :)

Zipline
Peki ne var Ayder'de? İlk olarak kaplıca var. Ben kaplıcalardan çok hoşlanırım. Vakit darlığı nedeniyle giremedik ama ileride Ayder'e bir günlüğüne sadece kaplıcasına girmek üzere gelebileceğime karar verdim. Kaplıca otellerden ayrı bir işletme, 10 TL karşılığında gün boyu istediğiniz kadar faydalanabiliyorsunuz. Denemedim ama denemeye değer gördüm. İleride ziyaret edersem orası hakkındaki yorumumu da sizlerle paylaşırım. Ayder'e girdikten sonra ileriye doğru gittiğinizde "Gelin Tülü Şelalesi" var, manzarası oldukça güzel. Çok yüksekten aşağıya doğru akıyor. Niye "gelin tülü" ismini aldığını görünce anlayacaksınız. Gelin Tülü Şelalesinin hemen önünde zipline aktivitesi vardı. Şelalenin tam karşısında oldukça iyi bir yere kurulmuş düzenek. Sizi emniyet kemerleri ile bağlayıp, çelik halatlar üzerinden bir noktadan diğerine uçuruyorlar. Manzara olağanüstü, adrenalin tavan, muhakkak deneyin :) Biz denedik ve memnun kaldık. Piknik yapacaksanız yol boyunca yeşil gördüğünüz alanları veya yolun sonunda sağ tarafta belediyenin yaptırmış olduğu pekte temiz olmayan piknik alanını kullanabilirsiniz.


Zilkale
Ayder'de işiniz bittikten sonra istikamet Zilkale. Bunun için geldiğiniz yoldan geri döneceksiniz. Çamlıhemşin'e geldikten sonra köprüyü geçince sola doğru dönecek ve Zilkale istikametine doğru yol alacaksınız. Yol boyunca tarihi köprüler göreceksiniz, durup küçük molalar vermenizi tavsiye ediyorum. Ayder Zilkale arası yaklaşık 30 km ve oraya ulaşmak 30-40 dakikanızı alacak. Kaleye giriş ücretli ama gayet makul (2015 Ağustos 2.5 TL). Kaleyi ziyaret ettikten sonra aynı yoldan ileriye doğru devam ederseniz 7 km mesafede Palovit Şelalesi'ne ulaşabilirsiniz. Rize'deki şelaleler arasındaki en yüksek debiye sahip olan Palovit Şelale'si yaklaşık 15 metre yükseklikten dökülmekte. Yolu biraz bozuk ama arabayla gidilmeyecek bir yer değil, gitmenizi tavsiye ederim. Tam bir yayla yolu :) Yolun devamı da zaten sizi Palovit Yaylasına götürmekte. Şelaleyi hemen geçtiğinizde ileride solda araba park yerleri mevcut. Eğer cesaret edebilirseniz şelalenin yanına kadar inmenizi tavsiye ederim. Demir bir merdivenden indikten sonra, çamurlu bir yoldan şelaleye ulaşıyorsunuz. Şelalenin debisinin yüksekliği sizi oldukça ıslatacak ve serinletecek. Umarım yanınızda yedek kıyafet vardır.

Şelaleden çıktıktan sonra dönüş yoluna geçiyoruz artık. Vakit uygunsa dönüş yolunda rafting de yapabilirsiniz. Ayrıca acıkmış olmalısınız dönüş yolunda Fırtına Deresi boyunca oldukça güzel yerlere kurulu restoranlar mevcut. Yöresel yemekler ve kırmızı benekli alabalık bölgenin meşhur tatlarından. Denenmeli...

Burada bir parantez açıp size biraz yaylalardan bahsetmek istiyorum. Rize'de sadece Ayder yaylası yok, çok fazla yayla bulunmakta. İçlerinde turizm olarak en çok bilinen ve belki de bu nedenle en bozulan Ayder yaylası olmuş. Eğer gerçek anlamda kafanızı dinlemek ve gerçek bir yayla görmek istiyorsanız ulaşımı çok daha zor olan daha yüksekteki yaylaları tercih etmelisiniz. Ben araştırmalarım neticesinde Pokut yaylasını doğal ortamı ve manzarası nedeniyle çok beğendim. Burada sınırlı sayıda pansiyon bulunmakta ve yaylaya normal bir araba ile ulaşmak zor. Pansiyonlara rezervasyonu telefon ile yapıyor ve onlara sizi almaları için 4x4 jip ayarlamalarını istiyorsunuz. Pansiyonların çalıştığı belli jipler var ve yaylaya çıkmak için sizden 150 TL civarında bir para talep ediyorlar. Bu benim sadece bir pansiyondan almış olduğum bilgiler, diğerlerinden de bilgi almakta fayda var. Araç ücreti 1 kişi olsanız da 10 kişi olsanız da aynı. Bu nedenle bu tür bir yaylaya birkaç aile veya grupla gitmek daha ekonomik olabilir. Ayder'de konuştuğumuz bir turizmci Huser yaylasının da çok güzel olduğunu ifade etti. Bunu da ekstra bilgi olarak size sunmuş olayım. Bu sene fırsat bulamasam da Pokut yaylasına gitmeyi öncelikli hedeflerim arasına koydum.

Tomara Şelalesi
Gezimizin Rize kısmı burada bitti. Buradan bizim istikametimiz Gümüşhane oldu. Orada dostlarımızı ziyarete gittik. Tam bir Gümüşhane gezisi olmadığı için ayrı bir rehber yapmak yerine Gümüşhane'de ziyaret edilecek yerleri buraya eklemeye karar verdim. Gümüşhane'de turizm açısından ünlü iki yerden birincisi Torul ilçesinde bulunan Karaca Mağarası. Trabzon'dan Gümüşhane'ye doğru giderken Torul'dan geçiyorsunuz. İlçeye yaklaştığınızda sola doğru Karaca Mağarası levhasını görülüyor. Bir miktar dağa tırmanıştan sonra mağaraya ulaşıyorsunuz. Giriş ücreti 2015 Ağustos için 5 TL idi. Bir diğer ziyaret edilecek yer de Şiran ilçesindeki Tomara Şelalesi. Burası da girişi ücretli bir yer. Yolu bir hayli bozuk olmasına rağmen biz gittiğimizde çok sayıda araba vardı. Özelliği ise şelalenin olduğu alan bir piknik alanına çevrilmiş. İnsanlar sadece şelaleyi görmeye değil piknik yapmaya da geliyor buraya. Özelllikle gurbetçi vatandaşların çok tercih etttiği bir yer burası. Şelale ise oldukça güzel, kayaların arasından akmakta ve suyu çok soğuk. Bu arada Gümüşhane'den ne alınır derseniz tabii ki köme ve pestil. Bildiğimiz sucuklu ceviz yani. Çeşitlerini yapmışlar. Biz aldık, tadı iyiydi işte. Ayrıca Trabzon'dan Gümüşhane'ye giderken Zigana Geçidi'ne varmadan önce sağlı sollu et restoranlarını da es geçmeyeceğim. Temizlik olarak üst seviye sayılmasa da lezzet olarak on numara olduklarını söyleyebilirim. Denenmeli.

Evet gezi rehberimin şimdilik sonuna geldim. Bir sonraki gezi rehberimde Kapadokya Bölgesini anlatacağım.

Harita bilgilendirmeleri aşağıda yer almaktadır.

Görüşmek üzere...

Ahmet Kahya


Güzergah Haritaları

Rize - Ayder Yolu



















Ayder - Zilkale Yolu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder