7 Ağustos 2014 Perşembe

Lake District Gezi Rehberi

Herkese merhabalar. Muhtemelen 2014 yılının son gezi rehberi olabilecek bir yazı ile karşınızdayım. Bu sene İngiltere'de son görev yılımı bitirdim, 2014-2015 eğitim döneminden itibaren Türkiye'de olacağım. Bu şu anlama geliyor; önümüzdeki seneden itibaren gezi rehberim sadece yurtdışını değil, yurtiçini de kapsayacak şekilde genişleyecek. Yurtdışında bulunduğum 5 yıllık süre boyunca yurtiçi gezilerime ara vermiş, İngiltere'de yaşamanın verdiği avantajla sadece yurtdışı gezilerine odaklanmıştım. Tabii öncesinde Türkiye'de yapmış olduğum yurtiçi gezilerini ise blogları geç keşfetmem nedeniyle bir rehbere dökememiştim. Türkiye'ye döndüğüm andan itibaren gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı gezilerimi bir rehber olarak size sunmaya devam edeceğim.

İki yıl önce buradaki arkadaşlarımla bir araba kiralamış ve bir İngiltere turu yapmıştık. Bu gezi rotası içinde Manchestar'dan Glasgow'a giderken yol boyunca Lake District'e uğramış ve bunu da rehbere aktarmıştım. O zamandan beri içimde kalan; eşimi de alıp birkaç günlük Lake District gezisi yapmak ve buradaki cottage'ların birinde kalmaktı. Bu sene hedefimi gerçekleştirdim ve eşimle birlikte çok güzel bir gezi yaptık. Size bu yazımda öncekinin tekrarına düşmeden Lake District'te nasıl bir rota izlemeli ve nereleri görmeli üzerine bir yazı yazıp harita üzerinde bir gezi rotası çıkaracağım. Bu rota benim her iki gezimde de görüp kullandığım ve beğendiğim bir rota, yani sadece benim tecrübe ve araştırmalarıma dayanıyor. Bundan daha güzel rotalar da olabilir, size tavsiyem böyle bir yola çıkacaksanız birkaç gün daha fazla zaman ayırın ve kendinizi Lake District'i keşfe verin.

Önce biraz Lake District'ten bahsedeyim. Burası Türkçesinden anlayacağınız gibi Göller Bölgesi. Ama bizdeki Isparta Göller Bölgesi ile karıştırmayın, aralarında çok büyük farklar var. Fevkalade doğa güzelliklerine sahip ve çok daha önemlisi o kadar çok turist ziyaret etmesine rağmen hiç kirlenmemiş, bozulmamış, bakir topraklar. Bu ülkenin insanları gerçekten doğal güzelliklerine sahip çıkıyor ve özenle koruyorlar. İngiltere'de yaşayanlar bilirler, İngiltere zaten yeşil bir ülkedir, burada ise yeşilin bir kat fazla tonu mevcut, ayrıca İskoçya'ya yakın olması sebebiyle normalde İngiltere'de göremeyeceğiniz dağları burada görebilirsiniz.

Ben İngiltere'de yaşayan herkesin hayatında en az bir kere gelip buraları gezmesi ve hatta imkan varsa kalmasını tavsiye ediyorum. Günlük hayatın yoğunluğundan kaçmak, kafanızı dinlemek ve dinlenmek için en güzel yerlerden birisidir Lake District.

Lake District'te ziyaret edip gezebileceğiniz bir çok göl var. Ben gezi planını yaparken tripadvisor sitesinden faydalandım. Gezi boyunca ilk olarak yolumuz üzerindeki göller bölgesinin en büyük gölü olan Windermere gölüne, sonra da belli bir rotayı izleyerek -tripadvisor sitesinin görülecek yerler arasında birinci sırada olan- Derwent gölüne gittik. Bir gece Derwent gölü kıyısındaki Keswick kasabasında konakladık. Göller bölgesi çok büyük bir alanı kapsıyor. Alanın tamamını ve diğer gölleri ziyaret etmediğim için karşılaştırma yapmam zor ama bu gezimizde takip ettiğimiz rota ve gezdiğimiz yerler muhteşemdi. Göller Bölgesi'ni ziyaret etmeyi planlayan birine de bu rotayı rahatlıkla önerebilirim, kesinlikle pişman olmazsınız.

Göller Bölgesi'ne eğer aşağıdan doğru geliyorsanız ilk olarak yol üstünde olan Windermere gölüne uğramak güzel bir seçim olur. Burada biraz göl çevresinde gezip sonra yolunuza devam edersiniz. Tabii ki planınıza göre burada da kalabilirsiniz ama size tavsiyem kesinlikle Göller Bölgesi gezinizi sadece burayla sınırlandırmayın, yola devam edin derim. Windermere gölünden sonra Derwent gölüne doğru gidecekseniz navigasyon sizi daha kısa olan Windermere-Keswick (A591) yoluna yönlendirecek, size tavsiyem bu rotayı boşverin ve benim aşağıda haritada işaretlediğim rotayı tercih edin. Bu rota sizi -biraz daha uzun yoldan ama- dağların arasından muhteşem manzaralar arasında Keswick'e ulaştıracak. Yolun sonu Derwent gölü ve Keswick kasabası. Biz burada bir gün konakladıktan sonra dün tercih etmediğimiz yoldan Keswick-Windermere(A591) yolundan geri döndük, böylelikle iki göl arasındaki her iki rotayı da görmüş olduk. Siz de yapmış olduğunuz araştırmalar sonucu kendinize yeni rotalar çıkarabilir ve gezinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Biz Lake District için 1.5 gün ayırmıştık, çünkü dönüşte eşim daha önce görmediği için Liverpool'a ve Manchester'e uğradık.

Bu arada Derwent gölünde sandal kiralayıp gölde güzel bir gezinti de yaptık. Gezinin belki de en eğlenceli anlarından biriydi, tavsiye ederim ;)

Derwent Water'da güzel bir yürüyüş rotası için aşağıda linkini verdiğim rotayı takip edebilirsiniz. Bizzat denediğim ve çok memnum kaldığım bir rota oldu.

Friars Crag and Castlehead Walk tıklayınız.

Ayrıca Derwent Water diğer yürüyüş rotalarını görmek için tıklayınız.

Lake District Gezi Planı

Gidiş Rotası
Yukarıdaki harita bizim gidiş rotamız. Aşağıdan gelenler Lake District'e M6 üzerinden gelir. M6'dan Kendal yönüne çıkış alacak ve haritada görüldüğü gibi A591 yolunu takip edeceksiniz. Bu yol sizi Windermere gölüne kadar ulaştıracak. Windermere gölünü gezdikten sonra A591 numaralı yolu takip etmeye devam ederseniz Keswick kasabası'na (Derwent Water) ulaşabilirsiniz. Ben burada size farklı bir rota öneriyor ve yukarıda haritada işaretlemiş olduğum yoldan gitmenizi tavsiye ediyorum. Bu yol diğer yola göre tenha bir yol olup, dağların arasından güzel manzaralar arasında sizi Keswick kasabasına ulaştıracak. Dönüş yolunda ise aşağıda haritada işaretlediğim üzere ister A591 ile Windermere gölü üzerinden yaparsınız, isterseniz kendinize farklı rotalar belirleyebilirsiniz. Bu arada yukarıda gidiş rotasında dikkatinizi çekecektir, yolunuz üzerinde "Ullswater" isminde küçük bir göl daha var, orada durup biraz vakit geçirmenizi tavsiye ederim. Göl kenarında içinde piknik alanı, cottage'ler, pubların bulunduğu küçük bir yerleşim yeri de var aynı zamanda.

Dönüş Rotası



























Evet Lake District gezi planımın özeti bu, umarım gezme imkanına sahip olur ve memnun kalırsınız.

Sizleri motive etmek amacıyla aşağıda yapmış olduğum geziden bazı fotoğraflar paylaşıyorum ve herkese iyi gezmeler diliyorum :)











Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

Ahmet Kahya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder