Bu yazımda size bir günlük bir Kapadokya gezi planı sunacağım. Tabii ki kimileri bir günde Kapadokya gezilir mi diyebilir, ama benim gibi bir geziye birçok yeri sığdırmaya çalışırsanız neden olmasın? Eğer siz Kapadokya bölgesine birkaç günlüğüne gidiyorsanız planımı parçalara bölüp uygulayabilirsiniz. Ama benim size tavsiyem Kapadokya bölgesini rahatça gezmek için en az 2 gün ayırmanız ve bölgede konaklamanız. Benim geçen yıl yaptığım bu gezim Karadeniz'den Ege'ye uzanan geniş bir bölgeyi kapsadığı için Kapadokya yol üstü bir ziyaret olarak kaldı. Ayrıca gezi planımı hızlandırmama sebep olan bir akrabamın düğününe yetişme gibi bir bahaneyi de araya sıkıştırıvereyim :) Haa bu arada ben bu geziye ancak bir gün ayırabilirim diyenleri de tatmin edecek bir plan olacak bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Bu konuda tek yapmanız gereken güne erken başlamak.
Ben Kapodakya'ya Kayseri üzerinden araba ile geldim. Planım sabah çok erken saatte kalkıp Kapadokya bölgesi üzerinde tur atan balonları (binmek için değil:) izlemek ve fotoğraflamaktı. Ama uzun süreli gezilerin olağan eksilerinden biri olarak yorgunluğuma yenik düştüm ve sabah güzelce uykumu aldıktan sonra ancak yola çıkabildim. Yani balon fotoğraflama işi bir sonraki gezime kaldı. Aslında ilk gezi planını hazırlarken balona da binmek niyetindeydim ama fiyatlarını öğrenene kadar :/ Siz de balon turu yapmak niyetindeyseniz bu konuda internette iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Turlar genelde paket programlar şeklinde uygulanıyor ve verilen hizmete göre fiyatlar değişiyor. Ayrıca balona binmek gibi bir planınız varsa balonlar sabahın çok erken saatlerinde havalanıyor haberiniz olsun.
Kapadokya geniş sayılabilecek bir bölge bu nedenle eğer geziye turla gitmiyorsanız arabanız ile gitmenizi veya araba kiralamanızı tavsiye ederim. Bu sayede daha fazla yeri daha kısa zamanda görebilirsiniz.
Benim gezi planım ile bölgede sırasıyla göreceğiniz yerler (bu aynı zamanda benim gezi rotamın temelini oluşturuyor); Avanos - Paşabağ Vadisi - Zelve Örenyeri - Devrent(Hayal) Vadisi - Üç Güzeller - Ürgüp - Ortahisar - Göreme Örenyeri - Aşk Vadisi (Love Walley) - Çavuşin Örenyeri - Uçhisar - Derinkuyu Yeraltı Şehri - Ihlara Vadisi
Yukarıda yazdığım yerin hepsini bir gün içinde gezdim. Sizde sabah erken başlayan bir gezi ile tüm bu yerleri görebilirsiniz. Ama size tavsiyem aceleniz yoksa geziyi iki güne yayıp rahat rahat gezin. Çünkü mesela bizim gezinin son kısmında Ihlara Vadisi kapanma saati geçmişti ama biz o saatte gelen diğer insanların yaptığı gibi içeriye gayri resmi olarak girdik ve vadinin küçük bir kısmını gezebildik. Eski yıllarda yaptığım Kapadokya gezisinden hatırladığım Ihlara vadisini gezmek yarım gününüzü alacaktır. Gezi planındaki Avanos'tan Uçhisar'a kadar olan gezeceğiniz yerler birbirine yakın ama Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne ve oradan Ihlara Vadisi'ne ulaşmak en az bir saatinizi alacak bir yolculuk demek, bunu da dikkate almanızı tavsiye ederim. Bu nedenle iki günlük gezi planı yapanlar Avanos'tan Uçhisar'a kadar olan kısmı birinci gün, Derinkuyu Yeraltı Şehri ile Ihlara Vadisi gezisini ikinci gün yapabilirler. Hatta ikinci gün gezisine yol üstünde Derinkuyu'dan önce gelen Kaymaklı Yeraltı Şehrini de ekleyebilirsiniz. Veya her yeraltı şehri birbirine benzer diye düşünerek gezmezsiniz karar sizin.
Şimdi aşağıda bölüm bölüm gezilecek yerleri açıklamaya çalışacağım ve size geziyle ilgili bir takım ipuçları vereceğim.
Avanos |
Kapadokya Haritası |
Avanos'ta görülecek bir diğer yerde Özkonak Yeraltı Şehri, ama biz sınırlı bir sürede gezdiğimiz için tercihlerimizi sınırlandırıp yeraltı şehri olarak bölgedeki en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu Yeraltı Şehri'ni ziyaret edeceğiz. Bu nedenle burayı ziyaret etmeden Avanos'tan ayrılıyoruz.
Zelve Örenyeri |
Zelve örenyeri tahmin ettiğimden daha fazla büyük bir alana sahip, özellikle Göreme örenyeri daha bilinir olmasına rağmen ben Zelve'yi daha çok beğendim. Burada çok güzel fotoğraflar çekme imkanını yakalayacaksınız. Araba park yerinin cüzi bir ücreti vardı. Önemli iki tavsiye; bölge büyük, gezmek 1-2 saatinizi alabilir. İçeriye girerken muhakkak yanınızda su bulunsun. İçeride alışveriş yapılacak bir alan yok, girdiğinizde de geri dönemiyorsunuz. İkincisi de; mümkünse Kapadokya gezisini yazın yapmayın. Gezeceğiniz çoğu yer açık hava müzesi olacak, sıcak hava açık alanda insanı çok kötü etkiliyor. Açıkçası bizim Ağustos ayında yaptığımız gezi ile hatırlayacağım en kötü anı havanın sıcaklığı oldu. Eğer yazın yapıyorsanız da kendinizi sıcaktan koruyacak önlemleri almayı ihmal etmeyin. Şapka, şemsiye, v.s.
Dervent Vadisi |
Devrent'ten sonra istikamet Üç Güzeller; ismi üzerinde ikisi büyük biri küçük üç tane peri bacası yolunuz üzerine gelecek. Benim pek ilgimi çekmedi ama herkes yol üstü durup ziyaret ediyor işte. Siz de görmemiş olmamak için göreceksiniz nasılsa.
Temenni Tepesinden Ürgüp |
Göreme Örenyeri |
Göreme örenyerinden sonra Aşk Vadisi (Love Walley) ve Çavuşin örenyeri(Çavuşin kilisesi) ziyaret ediyoruz.
Uçhisar Kalesi |
Saatler ilerliyor ve görecek iki yerimiz daha var. Uçhisar'da biraz dinlendikten sonra yeraltı şehirlerini görmek üzere yola çıkıyoruz. Uçhisar'dan Niğde istikametine doğru yola çıkıyoruz. Yol üzerinde iki tane yeraltı şehri var; Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri. Biz daha büyük olması sebebiyle Derinkuyu yeraltı şehrini ziyaret ediyoruz. Uçhisar'dan Derinkuyu istikameti araba 30-40 dakika civarı tutuyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri |
Yeraltı şehirlerinin girişleri de ücretli (2016 yılı - 25 TL) ama bizim müzekartımız var bedava geziyoruz :) Bence çok hesap kitap yapmayın, alın bir müzekart rahat edin. Ücreti (2016 yılı) 40 TL. Hele bir de öğrenci veya öğretmen iseniz 20 TL'ye geliyor ki büyük avantaj.
Derinkuyu yeraltı şehrini gezdikten sonra çıkışta bulunan çay bahçelerinin birine oturuyoruz. Çay ve gözleme sipariş edip hem karnımızı doyuruyoruz hem de biraz mola veriyoruz. Kolay değil labirent gibi sekiz kat inip sonra çıkmak :)
Ihlara Vadisi |
Evet gezi planım burada sona erdi. Ihlara vadisinden sonra istikametimiz Konya. Orayla ilgili bir gezi rehberi de müsait bir zamanda yazarım herhalde ;)
Gezi planıma burada son verirken en önemli tavsiyemi tekrar yapayım; Kapadokya gezisini ilkbahar veya sonbahar'da yapın. Yazın sıcaklarında açık havada gezmek gerçekten çekilmiyor.
Herkese iyi gezmeler :)
Gezi rotalarım aşağıdadır.
Ahmet bey merhaba size ulaşabileceğim bir mail adresi var mı
YanıtlaSilMerhabalar.
Silhttp://ahmetkahya.com/contact.html
linkinden bana ulaşabilirsiniz.